Opinió

ca montes

Sant Joan al mòbil

Assumir internet ràpidament i fer-ne una bandera ens va ajudar molt

L'Ajuntament de Barcelona ha decidit tornar a la festa de Sant Joan la dignitat que mereix. Rebrà la flama del Canigó a la plaça Sant Jaume, permetrà les fogueres sense posar-hi entrebancs, es recupera sense embuts el discurs de festa nacional, que ens uneix del Canigó a Alacant... i permetrà tirar traques i piules, no només reals sinó virtuals també. Des del mòbil.

Un aplicació per a Iphone i Android que es pot descarregar a bcn.cat/santjoan incorpora no només mapes sobre on trobar fogueres, tendes de petards o coca, un concurs fotogràfic o documentació diversa sinó també traques i piules virtuals, que ens permeten fer soroll en qualsevol moment i lloc.

Aquesta és una tendència cada vegada més seguida: convertir els mòbils en centrals informatives que amb imaginació, a més, ens diverteixen. El nombre d'app dedicades a l'eurocopa de futbol, per exemple, és inacabable. Però no només per informar-nos. N'hi ha que ens repeteixen les jugades, n'hi ha que ens deixen jugar o fer apostes amb amics, n'hi ha fins i tot una que ens ofereix el so en directe dels estadis per si volem baixar la veu d'aquell comentarista pesat.

No sempre l'encerten, però, amb les app. Aquesta mateixa setmana milers de valencians hem protestat contra una marca de cerveses que havia tret al carrer una aplicació burlant-se de la nostra forma de parlar. Segons ells, no hi havia mala intenció, però la cosa era prou ofensiva per a haver desencadenat una notable campanya que va acabar ahir, triomfant, amb la retirada de l'app en qüestió i les disculpes de la cervesera.

En qualsevol cas del que ningú no pot dubtar és que el de les app és un món en explosió i és bo que la cultura catalana no en quede al marge, ans al contrari. Assumir internet ràpidament i fer-ne una bandera ens va ajudar molt i ens va convertir, sobretot a partir de l'aparició del “.cat”, en una referència mundial. Ara hem de repetir-ho amb els mòbils.

I per a repetir-ho hi hem de poder fer de tot. Usar les xarxes socials (Twitter serà en català abans de tres setmanes!), treballar, llegir o, fins i tot, tirar una bona traca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.