Opinió

ca montes

L'eixida

Donar-se cops contra una paret és un exercici inútil

Grècia eixirà de l'euro. Amenacen Grècia amb tirar-la de l'euro. Grècia abandonarà l'euro. No passa dia que no escoltem una versió o una altra d'aquest missatge, que en tot cas caldria qualificar d'amenaça. Grècia, especialment díscola en termes polítics, serà castigada apartant-la de l'euro. Sí? Doncs no.

Hi ha petits detalls que fan pensar que sobre la taula hi ha amenaces més que cap altra cosa. Un d'ells, en realitat, no és gens petit, és que els tractats europeus no contemplen enlloc la possibilitat que un país siga expulsat de l'euro. Excés de confiança? Excés d'entusiasme? Vés-ho a saber. Però el cas és que ningú no sap com expulsarien Grècia de l'euro en el cas que ho hagueren de fer. I això és una barrera monumental.

Podria ser, això sí, que Grècia decidira unilateralment abandonar l'euro. També generaria les seues discussions però en qualsevol cas sembla que no resultaria tan complicat com l'anterior opció. Només hi ha un problema: Grècia no vol eixir de l'euro. No ho vol Nova Democràcia. No ho vol el PASOC. I no ho vol Syriza, la coalició de l'esquerra radical, que podria ser perfectament la guanyadora de les pròximes eleccions. I doncs?

Quedaria el xantatge, és cert. Però els grecs han demostrat sobradament ser-ne poc sensibles. Cap país europeu ha estat pressionat com ho ha estat Grècia i la pressió no ha fet efecte. En les passades eleccions, més del seixanta per cent dels votants van votar contra el rescat europeu i partits que denunciaven el tractat signat entre la Grècia oficial i la Unió. Mal precedent.

I al final encara queda la democràcia. Si els grecs són contundents amb el seu vot, de quina manera podria Europa oposar-s'hi? Amb aquesta crisi ja s'ha posat la democràcia a un pas de la nul·litat. Itàlia, per exemple. No es pot anar més enllà sense ensorrar el complet edifici europeu, cosa que de moment no conec cap boig que ho vulga fer.

Així que algú hauria de començar a pensar en una altra manera d'arreglar el problema grec, que és ben real i ben gros. Perquè donar-se cops contra una paret és simplement un exercici inútil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.