Opinió

ca montes

Otegi

Com a candidat a lehendakari, tindria moltes possibilitats; a la presó és una gran campanya

Arnaldo Otegi seguirà en presó. Ho va decidir ahir el tribunal suprem i no sembla que siga possible alterar aquesta decisió abans que el seu país vaja a les urnes. En presó i inhabilitat, Otegi no podrà, doncs, ser el candidat de l'esquerra independentista en les pròximes eleccions. Cosa que sincerament jo no sabria dir si el perjudica o si, ho dic sincerament, l'afavoreix.

Otegi ha estat l'home que més ha fet per portar l'independentisme d'esquerres basc cap a posicions no violentes. Durant anys ell ha assumit un difícil equilibri, fins i tot personal, entre la que era la realitat del seu món i la situació cap on somniava portar-lo. Diu la frase que has de mirar a l'horitzó per a fer un petit pas i aquesta ha estat la tàctica d'Otegi: no s'ha allunyat dels qui practicaven la lluita armada perquè només des del seu costat era possible convèncer-los que era millor deixar-ho estar Les proves que ho va fer i que ho va aconseguir són indiscutibles. Però malgrat això ell seguirà en presó.

Supose que hi seguirà, fent gala de la paciència que ha demostrat els darrers anys. Amb la fi d'ETA la solució democràtica al conflicte basc està encarrilada. És qüestió de més o menys anys i de més o menys eleccions. Però no es podrà impedir que els bascos decidisquen si volen seguir sent espanyols i francesos o no.

M'imagine que és aquesta certesa, en definitiva, la que li fa assumir amb tranquil·litat la situació que viu. Otegi com a candidat a lehendakari tindria moltes possibilitats. Però Otegi a presó mentre hi ha eleccions és la campanya electoral més contundent que puga imaginar-se l'esquerra abertzale. Per això deia abans que no sé si l'afavoreix i tot...

Tanmateix no és aquesta una qüestió de càlculs electorals. Otegi hauria d'estar en llibertat, simplement. Per acabar la feina que va començar fa tants anys, per presentar-se davant el seu país amb una proposta política de futur que té dret a explicar, per participar d'allò que ell també, i molt, ha contribuït a crear.

Però seguirà a presó. Perquè Espanya és així.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.