Opinió

L'endemà del dissabte

Beate.

Com se sap, l'alternativa d'esquerres al president alemany acabat d'elegir, Joachim Gauck, ha estat Beate Klarsfeld, l'excaçadora de nazis famosa per haver localitzat, a Bolívia, el fugitiu Klaus Barbie (el cap de la Gestapo a Lió que, el 1944, va organitzar, entre altres coses, la deportació de més de 40 nens jueus d'un orfenat proper –els més petits tenien 3 anys– a Auschwitz, on els van gasejar el mateix dia de l'arribada). Menys conegut, potser, és el fet que, més endavant, la Klarsfeld també va aconseguir localitzar un nazi encara més buscat que Barbie.

Alois.

Durant la Segona Guerra Mundial, Alois Brunner va ser el braç dret d'Adolf Eichmann: en ordenar aquest les múltiples deportacions als camps d'extermini, Brunner era qui assegurava, en persona i in situ, que aquestes ordres es complissin ben complertes. Així mateix, el 1941 va organitzar la deportació de 47.000 jueus austríacs a Sobibor; el 1943 va aconseguir que l'antiquíssima comunitat jueva de Salònica, a Grècia –44.000 persones–, fos exterminada a Auschwitz i Treblinka; el 1944, va posar en marxa la deportació de 14.000 jueus eslovacs (també a Auschwitz) fent-los pujar als vagons de bestiar gairebé fins a l'últim dia de la guerra.

Baixar.

El 1954, aquest senyor es va veure obligat a fugir d'Europa i va escollir un país àrab que sabia que l'acolliria amb els braços oberts: Síria. Aquí, juntament amb altres fugitius nazis –incloent-hi Walter Rauff, el coinventor de les furgonetes de gas–, va aconsellar el govern sobre mètodes de tortura i repressió. Tot i que el govern sirià va negar que hi visqués, Beate Klarsfeld el va localitzar, el 1982, a Damasc (per això, poc després The Times li va poder fer una entrevista en què Brunner, ja amb 70 anys, va dir: “Els jueus mereixien morir... No em penedeixo de res. Si pogués, ho tornaria a fer”). Aquest cop, la feina de la Klarsfeld no va servir de res: el govern sirià va protegir Brunner fins al final, se suposa que com a agraïment pels serveis prestats. Deu ser gràcies a ell, de fet, que a Síria (segons Al-Jazeera) hi ha 31 mètodes de tortura diferents, actualment aplicats amb diligència a desenes de milers de detinguts civils. Seria interessant veure on es refugiaran, al seu torn, els assassins oficials d'Al-Assad tan bon punt el règim d'aquest caigui, talment un Tercer Reich en miniatura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.