Opinió

LA CRÒNICA

DE barcelona

Benvingut a casa, Carnestoltes

Magnífica, la idea de l'Ajuntament de recuperar (o reinstaurar) un model propi de carnaval. Els especialistes expliquen que el carnaval barceloní dels segles XVII i XVIII era conegut arreu d'Europa pel desvergonyiment i per la festa. Aquest és l'esperit del carnaval, de l'imperi breu del rei Carnestoltes: burla i participació ciutadana. I recuperació d'un espai propi per a la cultura de la ciutat de Barcelona. Es pot ser multicultural i alhora creure en la cultura popular i tenir les arrels clavades ben endins. En aquest sentit, el carnaval del 2012 servirà de prova. Esperem que la idea tingui èxit i es vagi perfeccionant en edicions posteriors.

La implicació de tot el barri de la Ribera, del Born, tot i les presses, és absoluta. El Born recupera així l'antiga esplendor, quan era la seu normal i automàtica de tots els grans saraus barcelonins. Els actes, enguany, seran oberts i participatius, per més que la demagògia ignorant qualifiqui d'elitistes propostes com ara el “ball de màscares”, que no deixa de ser un ball de disfresses popular (com si només existís el “ball de màscares” del Liceu). Tenim la sensació que també en aquest aspecte ens espolsem una mica el provincianisme multiculturalista d'altres anys.

El carnaval vol tornar a ser barceloní, menfotista i descregut. Torna a basar-se en elements arrelats, com ara els mercats i la societat civil. I això no impedeix l'existència de rues en els districtes. Aquí, per cert, també caldria destacar que, pel que fa a les rues, les desfilades a l'estil de Rio de Janeiro poden ser espectaculars, belles expressions culturals, però no pertanyen a la tradició de cap carnaval. Fins i tot al Brasil, les desfilades i el sambòdrom són propis de Rio, només. Amb això volem dir que si a les entitats cíviques, llatines o autòctones els plau d'organitzar parades a l'estil carioca poden fer-ho en qualsevol època de l'any i amb qualsevol pretext (de fet, fins i tot seria millor, vist el fred que fa aquí al febrer). I no passaria res. El carnaval és una altra cosa, simplement.

Per una altra banda, no hem de menysprear el fet que la reinstauració del carnaval autòcton obre la porta a una nova oferta barcelonina cultural i de lleure. Una oferta, cal no oblidar-ho, pròpia i diferent. La nostra ciutat s'ha de reinventar contínuament. I és bo que ho faci amb manifestacions de cultura popular que, està demostrat, interessen molt als barcelonins i als forasters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.