Opinió

Les giragonses del Partit Popular

El ministre de Turisme espanyol, José Manuel Soria, va ser molt taxatiu criticant la taxa turística que estudia la Generalitat i les ajudes a Ryanair donades per l'administració. Es va mostrar contundent, amb aquell punt d'arrogància que tenen els polítics espanyols quan parlen de coses per a ells menors, com per exemple l'autonomia catalana. De fet totes les autonomies, però especialment la catalana. Ja hi podríem estar d'acord amb una harmonització autonòmica tal com vol el PP, si les coses tornessin al nivell del que es volia el 1977, abans del café para todos. És a dir, que Catalunya vagi per una banda (i el País Basc i amb la boca petita Galícia es deia llavors) i els altres per l'altra. És clar que a això s'aspirava fa trenta-cinc anys, i ara que fins i tot destacats federalistes ja aposten pel discurs únic, potser per a molts ja no val la pena tornar al 77 i pensen que l'autonomia que cal és la de Portugal.

Parlàvem, però, de la taxa turística, de Ryanair i del ministre Soria. Ja li van respondre que si volia criticar ajudes públiques a companyies aèries es podia quedar amb les del govern espanyol a Iberia, i que no vingués a amargar el sector turístic català, que per una banda ha respirat amb la recuperació de vols des de l'aeroport de Girona i per l'altra s'ha deprimit amb l'anunci de la taxa turística. El ministre Soria, doncs, estava rotundament en contra de la taxa, cosa en la qual està d'acord amb la majoria del sector que l'haurà de pagar.

Però també Rajoy va dir que no apujaria impostos i la primera mesura econòmica important que ha pres ha estat la d'augmentar impostos. Aquestes coses als EUA li costen el càrrec de president a un Bush qualsevol, però a l'Estat espanyol és dubtós que sigui així, perquè de mentides n'han sentit unes quantes darrerament i perquè la situació econòmica està tan fotuda que hi ha gent que entén això de les retallades i els impostos i que saben que s'han acabat unes quantes coses a les quals ens vam abonar fa uns anys i que ara no hi ha diners per pagar. O sigui, que potser no trigarem gaire a veure com el ministre Soria parla d'una taxa turística per a tot l'Estat. De moment la líder del PP a Catalunya ja ha dit, després del vot positiu de CiU a Madrid, que donaran suport als pressupostos catalans si es modula la taxa turística i el tiquet moderador. L'Alícia vol “modular”, no suprimir. I el govern si una cosa té clara és que ha de recaptar 100 milions d'euros amb la taxa turística. Estudia amb el sector com recaptar-los d'una altra manera, però la premissa és clara: els ha de recaptar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.