Opinió

Amb un flabiol sonant...

No es pot pas dir que Duran i Lleida no parlés amb una contundent claredat al Congrés dels Diputats en la investidura de Rajoy. Va dir que és una realitat àmpliament assumida a Catalunya que Espanya ens està fent més pobres. I així és doblement. Que Espanya ens fa més pobres perquè el dèficit fiscal és insostenible i, en segon lloc i potser el més important, que aquesta és una realitat àmpliament assumida. I cada vegada més, i per més gent. Ja no és només una consigna independentista, que ho és; és que ara qui ho defensa són els catalanistes que ho han fet sempre, però també aquells més tebis amb la qüestió nacional. I gent a l'esquerra pels quals el tema nacional els feia més aviat angúnia per no dir un punt d'urticària. I m'agradaria pensar que hi ha una part de votants socialistes que també ho pensen i alguns fins i tot ho diuen. I, per què no, ho pensa gent que ha votat el PP, però que no ho diu. Això és així i així de clar s'ha de dir.

Ara bé, una vegada dit, de què ens serveix? Duran ho ha dit alt, clar i català a Madrid, i Rajoy, amb la seva majoria absoluta i encara sense govern, li ha respost a la seva manera: fintant i a la gallega. O sigui que podem anar esperant amb un flabiol sonant. I si fem cas del que ha dit el savi Rubalcaba, no es trobarà sola la gent del PP a l'hora de donar allargues. El PSOE, i sobretot el Nou PSOE, té molt clar que en situació de crisi (i si no, també) anirà de la maneta dels populars a l'hora de la racionalització del poder autonòmic. És a dir, que estaran ben d'acord a retallar-lo, o sigui que ja ens podem anar preparant. Però tot això ja ho sabíem. I de nou la pregunta. Una vegada que Duran ha dit això i ha parlat de pacte fiscal o concert econòmic o com li vulguin dir, i li han dit que no, què farem? Aquesta és una realitat que no es podrà obviar de cap de les maneres. Queden més de dos anys per a unes eleccions i seria el moment de fer coses. No servirà tornar amb la mateixa cançoneta quan toqui passar per les urnes. És en aquest temps quan s'han de fer avenços. Els catalans hem de veure com, d'una manera o altra, el tema del dèficit fiscal es resol. Com que no crec que des de Madrid ens brindin la fórmula màgica, espero que des d'aquí hi hagi propostes clares i catalanes sobre cap on anar i com fer-ho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.