Opinió

Amb l'aigua al coll

L'última novel·la publicada de l'escriptor grec Petros Markaris porta un títol ben significatiu: Amb l'aigua al coll. M'agrada aquest escriptor de novel·la grega que té com a protagonista un comissari de policia grec, Kostas Jaritos, que és una mena d'eficaç antiheroi que, essent tan i tan diferent, em recorda la manera de fer i d'actuar dels meus herois particulars en el camp de la novel·la negra mediterrània: el comissari Salvo Montalbano, del gran Andrea Camilleri, i el detectiu privat Pepe Carvalho, de l'enyorat Vázquez Montalbán, el millor entre els millors sens dubte. Aquesta darrera novel·la transcorre durant l'estiu del 2010, quan es juga el mundial de futbol de Sud-àfrica que finalment va guanyar Espanya. I mentre van decapitant banquers, analistes europeus d'agències de qualificació i usurers al servei dels bancs, les referències a les retallades que pateixen els funcionaris grecs en particular i els treballadors d'aquell país en general per la pressió de la Unió Europea són constants. I l'escarni que senten els grecs davant la superioritat moral i l'actuació d'alemanys, britànics i holandesos, fa que malgrat ser conscients que Grècia també havia viscut per damunt de les seves possibilitats, els fot que hagin de pagar els de sempre –els treballadors– perquè algú –els que manaven– els va portar a fer-ho perquè tocava. L'atur augmenta, les pensions es retallen i les jubilacions s'endarrereixen, tot amb la sensació que el país va cap al col·lapse. Però els grecs, en la novel·la i ara també en la vida real, van fent la viu-viu i se solidaritzen amb altres països que estan a prop de l'abisme. D'aquí que el comissari Jaritos canviï el seu vell Mirafiori per un Seat Ibiza, per solidaritat, i que tothom vulgui una victòria espanyola davant la potent Holanda.

La novel·la de Markaris és d'una actualitat que esgarrifa. Aquí vivim entre retallades, anuncis de més retallades i amenaces que vindran dies pitjors. El president Mas ha fet la feina i continua anant per feina, mentre que Rajoy ha fet en els primers quinze dies de president el mateix que en els darrers anys de candidat: res. Quan ho faci serà pitjor perquè ni pot ni li deixaran fer gaire res més que el que li marqui Europa. I aquí ens tocarà retallada doble: la que ja hem fet i la que ens voldran imposar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.