Opinió

ca montes

L'agenda oculta

Hi ha qui assegura que en l'actual
Egipte no hi ha lloc per a cap minoria religiosa

Discutisc amb uns col·legues egipcis sobre els esdeveniments dels darrers dies al Caire, específicament sobre els enfrontaments entre l'exèrcit i la minoria cristiana copta. En l'ambient flota una certa sorpresa i moltes sospites. Durant la revolta de la plaça Tahrir, els cristians van obrir les esglésies per acollir els musulmans i refugiar-los davant la persecució policial. Semblava que, després del pas enrere per a la convivència que van significar Nasser i els seus successors, la democràcia podria obrir una nova etapa de les relacions entre l'Egipte musulmà i la que de fet és la més gran minoria cristiana de Llevant. Potser no ha estat així.

Hi ha qui defensa que tot és una provocació de l'exèrcit que s'abalança sobre els més febles i intenta així provocar una espiral de violència que obligue a ajornar les eleccions del novembre, que apartaran teòricament els militars del poder. Hi ha, però, qui desconfia de l'augment de l'islamisme i simplement assevera que en l'actual Egipte no hi ha lloc per a cap minoria religiosa, tal com van les coses. Una perspectiva aterradora. Hi ha finalment qui fa bascular el debat no sols sobre la religió sinó sobre la pobresa; pobresa que pateixen de manera molt marcada una bona part dels coptes.

I de sobte algú pregunta quina és la nostra opinió sobre la versió dels fets donada per Al-Jazeera. La cadena de Qatar va excel·lir en el seguiment dels fets de la plaça Tahrir, però aquesta setmana s'ha posat incondicionalment de part del govern. “Per primer cop no sabia si estava mirant Al-Jazeera o la tele oficial”, ha dit un dels meus amics. I això per què?

“Al Jazeera té una agenda oculta”, ha respost un d'ells. No ha dit quina, però el silenci s'ha fet espès. No hi ha res més fascinant en una conversa de periodistes que al·ludir a qualsevol agenda oculta per fer disparar totes les paranoies del món. L'agenda oculta seria en aquest cas l'agenda islamista que Al-Jazeera en anglès dissimula habitualment, però que ha destapat en aquest cas. He respost dient que no conec cap mitjà del món que no tinga una agenda i que no crec que la d'Al-Jazeera siga especialment oculta si la comparem amb d'altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.