Opinió

la Crònica

Visca Lloret!

S'acaba l'estiu i, esperem, l'agonia viscuda a Lloret. Han calgut un mort i uns aldarulls de gran intensitat perquè el problema s'hagi mostrat amb tota la cruesa.

L'energia amb què el nou alcalde s'ha llançat a lluitar contra els mals que pateix la seva localitat és digna de l'elogi més gran. Perquè no tot
el que es vol fer es pot fer. Però almenys si s'intenta s'aconsegueix més que si no s'hi fa res.

I amb compte, perquè la gran pregunta és: si Lloret ha de deixar de ser el que és a l'estiu, toca tants i tants interessos locals (de fet, per això no s'ha acabat mai de fer del tot bé, el canvi d'imatge) que el primer que li suggerim, des de la modèstia, és que, de debò, estigui segur que té tot el poble darrere; consulta popular, senyor Codina. Val més que mil ordenances municipals. Perquè si Lloret deixa de ser Lloret, de cop i volta hauria de plantejar-se què vol ser. I mentrestant, en plena crisi econòmica, la cosa podria esclatar-li a les mans. Per tant, consulta popular i autoritat referendada per qui ho pot fer: el ciutadà. Després ja mirarà com ho fa, però amb la força moral darrere (de manera oficial, no pas oficiosa).

Es pot demanar a la Generalitat que sigui més rigorosa a l'hora de fer inspeccions als establiments problemàtics. Que ho faci. Però no n'hi ha prou. I encara menys, demanar al govern que sancioni particulars (els operadors turístics) pel fet de vendre Lloret com a paradís europeu de la festa i de l'alcohol (cosa que és veritat). És propaganda enganyosa? Ara per ara, no.

El ple de l'Ajuntament ha votat endurir les sancions per incompliment de les ordenances. Molt bé. Han tingut en compte l'experiència de Barcelona? Molta multa posada, poca multa cobrada. Poder dissuasiu limitat.

Des de l'alcaldia de Lloret s'està intentant posar imaginació a l'assumpte. Per la via legal i per la via jurídica. Però què hi pot fer quan el govern català, per exemple, elabora una llei que prohibeix explícitament les demencials promocions alcohòliques de barra lliure i després tothom se la salta?

La conselleria d'Interior, ja des d'ara, ha d'abocar tota la seva experiència per ajudar Lloret. No hi haurà excusa davant del precedent d'enguany. Però hi insistim: consulta popular. Proposar unes mesures clares de canvi, que s'entenguin. I que els ciutadans parlin. Perquè l'Ajuntament actuï amb les mans lliures del tot, fins on pugui. És un risc, però val la pena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.