Articles

Ombres d'agost

Com jutjar un dictador?

El títol d'aquest article no és meu. L'he copiat del titular de la portada del diari Liberation corresponent a l'edició de dijous passat, 4 d'agost, l'endemà de l'obertura del procés a Hosni Mubàrak i uns pocs sequaços. Com a subtítol, s'hi transcrivia aquesta consideració, que, evidentment, tradueixo del francès: “El rais va aparèixer en el seu procés damunt d'una llitera, tancat dins d'una gàbia, una humiliació que traeix la revolució a l'origen de la seva caiguda”.

Com jutjar, doncs, un dictador? Un dictador que, com és propi de la seva condició, ha massacrat la població per mantenir-se en el poder. 846 són les víctimes dels trets de la policia durant els dies de la revolució. Però n'hi ha més al darrere. Per això, n'hi ha que lamenten que el procés es concentri en aquests últims crims, tot reconeixent la seva importància i el seu efecte traumàtic en la població egípcia, i no consideri els trenta anys d'abús de poder i de tortura sistemàtica de la dictadura. Jutjant el final del règim, el procés pot contribuir a la catarsi, però menys a la reflexió de la societat sobre ella mateixa en relació amb les seves complicitats amb la dictadura i en com l'ha afectat, influït i fins embordonit.

Una voluntat de catarsi, i potser d'oblit, es reflecteix en l'actitud venjativa i humiliant respecte del dictador i els seus fills, engabiats com uns gossos rabiüts durant el procés?

El fet que Mubàrak, malalt imaginari com bona part dels criminals contra la humanitat quan els jutgen, comparegués en pijama i en llitera hi va afegir de part seva un cert patetisme a la posada en escena sinistra. Però la cosa inquietant és que l'engabiament reprodueix procediments de l'època de la recent dictadura. No seria convenient trencar-hi per crear alguna cosa nova i fundadora de democràcia?

El judici es reprèn d'aquí a pocs dies. Això que exposo (aquests dubtes, aquestes ombres) no vol negar la importància del fet que es jutgi un dictador. I més pensant que el gran dictador d'aquest estat va morir al llit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.