Articles

Ombres d'agost

Esclat violent d'un malestar

Quan es produeixen esclats de violència social en ciutats europees, les declaracions dels governants són semblants a les del primer ministre anglès, David Cameron, arran dels fets esdevinguts diumenge al barri londinenc de Tottenham: les accions es defineixen com una barbàrie inacceptable i s'afirma que no es permetran atacs a la propietat. No s'ha de dir res més? Els paladins de l'ordre en fan prou de declarar-se enemics del caos reforçant les mesures policíaques? Hem de creure que els fets només són obra de quatre exaltats? L'única mesura ha de ser el control i la repressió? No s'imposa cap reflexió sobre el malestar que pot provocar tanta fúria? Sense reduir-ho necessàriament a una relació causa-efecte, no s'ha de considerar l'atur i d'aquí la pobresa creixent en barris populars que van fent-se deprimits? Ni tampoc la impotència de tants de joves que, sense albirar cap oportunitat, han deixat de creure en el futur?

Quan, ni que sigui de manera modesta i cada cop més fràgil, encara s'ocupa un lloc en l'Europa del benestar en crisi, és possible contemplar amb un cert estupor la crema de cotxes i edificis, el pillatge, la ira desfermada. Tempta lamentar l'ús de la violència, però potser oblidem que la violència hi és, a la societat, i que constantment és exercida pels que tenen poder: hi és en els acomiadaments massius, en la imposició d'unes condicions laborals indignes, en la reducció de les prestacions socials, en l'acumulació de riquesa d'uns quants que condemna molts a la pobresa. En tot cas, si es parteix de la consciència d'una tensió que esclata i també de la llarga crisi de les ideologies de la transformació social, es pot lamentar que aquesta ràbia no tingui una canalització política que, precisament, l'aparti de la violència que només destrueix i difícilment pot crear res de nou. Per això, perquè busquen com fer-ho, ni que sigui a les palpentes, no pot menysprear-se el moviment dels indignats. És pel temor que puguin trobar alguna cosa nova que també se'ls reprimeix?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.