Articles

L'endemà del dissabte

Notícies.

El diari anglès News of the World ha hagut de plegar, poc després d'haver-se convertit ell mateix en una notícia mundial, per haver fet escoltes il·legals en els telèfons de familiars de soldats morts a l'Afganistan i de la bústia de veu d'una nena assassinada. Ara bé, abans que el comprés el magnat australià Rupert Murdoch, el 1969, aquest diari havia estat una font d'informació força fidedigna: quan va esclatar l'afer Profumo, per exemple –John Profumo era un ministre de Defensa britànic que compartia una prostituta amb un oficial de la marina soviètica– molta gent llegia el NoW per assaborir tots els detalls d'aquest escàndol (que els altres diaris, més respectuosos, aleshores, amb la classe política, preferien no divulgar).

Escàndols.

A partir de 1969, però, el diari esmentat es va convertir en un tabloide britànic de dretes, en què un patriotisme delirant es barrejava amb una obsessió per la vida sexual de persones cèlebres (la revista satírica Private Eye solia anomenar el NoW The news of the screws”: –notícies dels claus–). Junts, aquest diari i The Sun, també controlat per Murdoch, han format un tàndem que ha trencat totes les barreres del mal gust (durant la guerra de les Malvines, quan es va enfonsar un vaixell argentí, amb la pèrdua de desenes de vides, el titular de The Sun va ser: “Ja us hem fotut!”) i de l'estultícia (el còmic popular Jasper Carrott es burlava dels lectors de The Sun al seu xou televisiu amb acudits com ara: “Com pots aconseguir que un lector de The Sun es cremi l'orella? Truca-li mentre planxa la roba”).

Món.

Ara bé, no vaig copsar l'esperit autèntic d'aquests tabloides del tot fins que vaig veure uns quants dels seus empleats fent fotos d'una model disfressada de Pare Noel, al centre de Londres. Van obligar la noia a posar-se de cap per avall. En el moment que la força de la gravetat va fer que els mugrons li sortissin a la llum del dia, tots els fotògrafs van amollar uns forts grunys quasicanins, com si haguessin perdut la parla.Justament, els diaris per als quals treballaven, no han fet res més que grunyir com gossos durant dècades: irreflexivament, grollerament, agressivament. Al NoW, doncs, bon vent i barca nova. I esperem que The Sun també es pongui com més aviat millor: segur que Francesc Trabal hauria entès que som molts homes que no plorarem pas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.