Articles

L'endemà del dissabte

1975.

Aquest any un diputat britànic, Willie Hamilton, treu un llibre titulat La meva reina i jo, en què qualifica la reina Elisabet de “nina mecànica”, el príncep Carles de “capsigrany” i la princesa Margarida de “bagassa”. No qualla: encara no hi ha gaires republicans al país i Hamilton és tractat com un excèntric marginat (ara bé, les primeres esquerdes en la imatge dels Windsor han acabat d'aparèixer en la forma de Mark Phillips, un lloctinent quasi afàsic que, el 1973, s'havia casat amb la princesa Anna: poc després els fotògrafs l'enxampaven cop rere cop en la companyia de diverses amants).

1997.

22 anys més tard, les esquerdes esmentades s'han eixamplat considerablement, a causa de les infidelitats de la Fergie, el hooliganisme de l'Andreu i el fracàs del matrimoni Spencer-Windsor. A Londres, asseguts al menjador, ma mare i jo estem mirant el primer debat televisat sobre la monarquia. Els espectadors podem trucar-hi per votar a favor o en contra. Voto en contra i ma mare, a favor. Es tracta d'una mena de referèndum informal, com els d'aquí sobre la independència, però fet a través de la televisió a prime time i sense escarafalls per part de les autoritats.

2011.

Kate Middleton i William Windsor es casen al cap de setmanes i setmanes d'una atenció mediàtica tan insistent que fins i tot ma mare monàrquica se n'ha cansat. S'han venut diversos records commemoratius per un valor d'uns 30 milions d'euros, incloent-hi monedes, preservatius i fins i tot bosses per vomitar-hi –Royal Wedding Sick Bags– per la gent que està fins al capdamunt de tanta propaganda pro reial. Mentrestant, al Regne d'Espanya, la blogoesfera catalana ha començat a preguntar què ha passat amb un documental de TV3 titulat Monarquia o República?, que s'havia d'emetre a final del 2010 i que ha desaparegut sense deixar cap rastre. Les males –però sovint fiables– llengües diuen que ha estat prohibit, ras i curt. I això que aquest film no diu enlloc –ho sé, perquè hi vaig participar– que segons quins membres de la família reial espanyola siguin nines mecàniques, o capsigranys, o bagasses, tal com va dir Willie Hamilton de la seva família reial fa 36 anys. Que estrany, doncs, que aquest programa sobre els Borbons no hagi vist la llum en aquesta democràcia (tan i tan consolidada) que ells mateixos regeixen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.