Opinió

Cada dia és més difícil entendre'ls

S'ha de reconèixer que cada dia és més difícil entendre els nostres governants. A Catalunya el degoteig diari del govern amb anuncis de retallades pressupostàries en els principals departaments fa que la crisi sembli més forta i més difícil de pair. En aquests moments a Catalunya hi ha poques notícies econòmiques i laborals positives i es preveuen a llarg termini. Caldrà veure la valoració dels primers cent dies de govern. Ara mateix tot plegat és poc engrescador tenint en compte el pessimisme laboral i financer generalitzat.

A Madrid, l'executiu ha renunciat a ser un equip compacte. Fa l'efecte que els ministres van pel seu compte i sovint són substituïts en les seves tasques pel vicepresident Pérez Rubalcaba, que té tantes responsabilitats i tantes tasques però que també s'equivoca, com tots els humans. Fa uns dies va assegurar que limitant la velocitat a 110 quilòmetres per hora s'estalviaria un 15 per cent d'energia. Fet que fins ara han desmentit tots els experts. De ben segur que es poden trobar altres mesures d'austeritat que no passin sempre per ofegar el ciutadà amb normes originals. Algunes ben difícils d'entendre: a Catalunya no hi haurà operacions a la tarda als hospitals, a l'Estat canviaran totes les bombetes, limiten el trànsit a les ciutats, cobraran més peatges, etc. Tot menys elaborar un veritable pla estratègic per estalviar energia i estalviar-se primer aprovar i llavors desaprovar, a través dels tribunals, plans com l'eòlic de Catalunya, que tanta rendibilitat mediàtica va donar a l'anterior govern català.

Caldrà veure el pla energètic que té previst aprovar avui el Consell de Ministres, on també es vol incloure la rebaixa del 5% a les tarifes del tren. Una rebaixa que Catalunya i Madrid diuen que no pensen aplicar si no la paga l'Estat. Ben carregats de raó estan Artur Mas i Esperanza Aguirre.

Com explicarà Rubalcaba o qui sigui que el tren és més barat al País Valencià o Extremadura o Galícia que no pas a Catalunya i a Madrid. Com explicaran aquells que des del govern espanyol tenen una idea que Espanya existeix i és un tot i que no vagi tan bé com temps enrere. Cada dia és més difícil entendre'ls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.