Opinió

LA COLUMNA

Can Vies

Recordant el desallotjament dels ocupants de l'antic Palau del Cinema, a la Via Laietana de Barcelona, però sobretot les declaracions del conseller Felip Puig assegurant una permissivitat zero amb el moviment okupa i que aquest serà perseguit fins fer-lo desaparèixer, anava a escriure que no sé si ha arribat el govern dels millors, però sí que ho ha fet la dreta en la defensa incondicional de la propietat, sobretot privada. De fet, ho he escrit, però, en fi, un dels més entusiasmats amb l'actuació al Palau del Cinema va ser l'alcalde socialista Jordi Hereu, que, a través d'una demanda del TMB (Transports Municipals de Barcelona) com a propietari de l'immoble, va al darrere del desallotjament de Can Vies, actualment seu d'un centre social autogestionari.

L'edifici de Can Vies, ubicat al carrer Jocs Florals, 40-42, del barri de Sants, va construir-se l'any 1879 mentre es feia la primera línia del metro de Barcelona. Primer va ser un magatzem de materials i després va ser un espai per als treballadors del metro que va ser col·lectivitzat per la CNT durant la Guerra Civil. Amb el franquisme, va passar al sindicat vertical i, amb la democràcia, va ser cedit a la CNT. Essent-ne propietari el TMB, després d'anys d'ús incert de l'immoble, el 10 de maig de 1997 va ser ocupat per ciutadans i entitats de Sants per realitzar-hi activitats polítiques, culturals i lúdiques. Des d'aleshores s'hi fan xerrades, debats, representacions teatrals, concerts, projeccions de films, presentacions de llibres, dinars populars, etcètera. Tanmateix, el TMB fa temps que reclama el desallotjament i ha fet demandes sense obtenir una resolució judicial favorable. Les associacions ocupants argumenten que no hi ha cap pla per a l'edifici i que l'Ajuntament adopta una decisió política: fora els okupes. Avui, 18 de febrer, se celebrarà un nou judici. És ben possible que la sentència permeti el desallotjament i posterior enderrocament de l'edifici. Com es podrà restituir la funció social del CSA Can Vies? Okupant un altre lloc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.