Articles

‘Nada' vol dir res

Fa uns quants dies que anem plens de notícies negres en l'àmbit educatiu català. La constatació des dels organismes europeus de la nostra elevada taxa de fracàs escolar (un 32% dels alumnes catalans abandonen l'ensenyament obligatori abans d'acabar-ne el cicle davant del 14% de mitjana de la Unió Europea). Ara s'ha sabut que la Generalitat, per la crisi, ha reduït l'oferta de noves places públiques per al curs que ve. Això és relativament contradictori amb el pla de lluita del govern català contra l'esmentat fracàs escolar. L'esmentat pla, sense augmentar pressupostos, vol incidir, entre d'altres, en el potenciament de la competència lectora, oral i d'escriptura. Nosaltres, humilment, des d'aquest racó, oferim a la consellera Rigau una altra arma per aquesta lluita: la novel·la de Janne Teller, Nada, publicada per Seix Barral aquest mes de gener. És el llibre ideal que tot mestre o professor desitja tenir d'acompanyant durant el curs. Literàriament, per més que la crítica alemanya i danesa l'hagin glorificat, és poc ambiciós, però com a artefacte d'aprenentatge social i filosòfic és magnífic, insuperable. Ens arriba amb la prèvia d'haver estat prohibit a Dinamarca, a Alemanya i fins i tot d'haver provocat grans debats a França, culminats en la negativa de vendre'l per part de molts llibreters. Després, tot es col·loca al seu lloc i comencen a caure-li guardons literaris juvenils importants precisament a Dinamarca, Alemanya i França.

Què provoca aquest terratrèmol amb acció pendular? Molt senzill, planteja d'una manera simple qüestions bàsiques de la humanitat: Nada vol dir res. I res és el que li importa a un preadolescent que, com el baró rampant d'Italo Calvino, puja dalt d'un arbre i proclama que la vida no té sentit i que res no té importància. A partir d'aquí, els seus companys s'afanyen a rumiar què poden fer per demostrar-li que això no és cert, que hi ha coses importants, plenes de significat. El que arriben a realitzar per fer-li veure guarda relació amb l'altre vessant de la novel·la: la simplicitat i puresa de la lògica infantil poden dur a cometre les barbaritats més terribles enmig d'un món hipòcrita i consumista.

Professors, professores, no tot són males notícies: compreu Nada i el curs vinent (o fins i tot aquest, si aneu ràpid) tindreu la feina molt més fàcil. O més difícil, segons com us ho prengueu: haureu de respondre preguntes molt compromeses dels vostres alumnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.