Articles

ca montes

10-A, votar a Barcelona

La prova de foc de les consultes sobre la independència és Barcelona

Demà, diumenge, Barcelona Decideix obre la votació avançada del referèndum sobre la independència que tindrà lloc el 10 d'abril. Aquells que ho vulguen podran començar a emetre el seu vot favorable o negatiu a la independència de la nació catalana.

Les consultes sobre la independència han estat un dels moviments més interessants que han passat en la política catalana en dècades. No només, però sobretot per l'actitud. En un país com el nostre, acostumats als dubtes i la incertesa, el canvi mental que signifiquen els referèndums és una autèntica proesa. De sobte moltíssima gent ha descobert que el futur només depèn de nosaltres i de ningú més, que si volem podem i que és tan senzill com posar una papereta en una urna.

Fins avui, fins demà, 552.919 electors ja han votat sí a la independència i 28.718, no. Comparant-la amb el resultats de les passades eleccions equival en la pràctica al resultat que va obtenir el PSC. I això oblidant pietosament que els socialistes van aconseguir 570.361 vots sobre un cens total de més de cinc milions, mentre que els 552.919 vots per la independència corresponen a un cens molt menor, exactament de tres milions justos.

La prova de foc, per això, és Barcelona. Hi ha gent a qui li fa por una punxada, que hi vote poca gent. I hi ha gent desanimada per la que creuen que és una escassa traducció d'aquest moviment a les urnes en les passades eleccions. No estic d'acord ni en una cosa ni en l'altra.

Pel que fa a les eleccions, potser l'error d'alguns és no adonar-se que no són el mateix unes eleccions que un referèndum. En les eleccions la gent ha votat per canviar el govern, clar i ras. I en el referèndum proclama com vol que siga el país on viurem. Són processos diferents i per això la consulta de Barcelona serà decisiva.  Ho serà, sobretot, perquè tornarà a posar la reivindicació de l'estat propi sobre la taula, reivindicació que compartim cada vegada més votants de més partits diferents, gent que el 28-N vam votar coses fins i tot antagòniques. No perdre de vista això, aquest paper transversal de la consulta, és la millor garantia que serà un èxit, especialment si tots decidim ajudar amb una mica d'esforç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.