Opinió

PLAÇA MAJOR

L'educació de la ciutat

Les entitats tenen un altre factor positiu a considerar. Són una escola de ciutadania. En el seu si es viuen a petita escala els grans problemes de la comunitat

Al meu judici, la persona equilibrada, a més de cobrir les seves necessitats vitals, ha de tenir alguna inquietud que la vinculi amb la societat a la qual pertany i li permeti donar i rebre. Quan dic rebre, bàsicament, em refereixo a enriquiment intel·lectual. Relaciono aquesta idea amb el concepte nou de Projecte Educatiu de Ciutat que s'està implantant a Girona i a altres llocs. La formació de la persona dura fins que hom es mor. Sempre es poden aprendre coses i, per tant, sempre són aprofitables les iniciatives que parteixen del propi teixit social o de l'administració pública. En aquest sentit, penso que les entitats continuen fent un gran bé i que una de les tasques que caldria intensificar des del Projecte Educatiu de Ciutat és fer adonar de la importància de les associacions per tal que la gent sentís la necessitat de participar-hi. Caldria fomentar en els joves les ganes d'integrar-se dins dels cercles existents i revitalitzar-los. Ja sé que resulta difícil. Al jovent d'ara li plau allò que és estrident, arriscat, diferent, i no és gaire amic de sotmetre's a la cotilla que suposa entrar en una entitat que té uns estatuts i, per tant, un reglament de funcionament i unes finalitats concretes. I així, anem desaprofitant institucions que tenen locals i espais magnífics i que disposen d'uns mínims recursos amb els quals es poden mantenir activitats i, per què no, crear-ne de noves. Amb seny i sense voler matar tot el que és gras, els joves tindrien aquí un bon camp per córrer. Però costa de guanyar adeptes. La ruptura priva per damunt de la continuïtat i l'evolució. El PEC, doncs, hauria d'ajudar a potenciar aquest àmbit de les entitats. Al cap i a la fi, les entitats tenen un altre factor positiu a considerar. Són una escola de ciutadania. En el seu si es viuen a petita escala els grans problemes de la comunitat. He sostingut sempre que els qui opten a anar a un Ajuntament o a un organisme superior haurien d'haver estat primer dirigents d'una entitat. És allà on es viuen els primers maldecaps i on es veu l'habilitat de cadascú per resoldre'ls. L'home s'hi fa bregat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.