Articles

ca montes

Tan lluny

Avui a Islàndia faran un pas endavant mentre que nosaltres votarem com sempre

Vist des de la perspectiva global, Islàndia és ací a la vora. I avui també els islandesos voten, com demà ho farem la majoria de nosaltres. Però ben prest s'acaben les coincidències i comencen les (profundes) diferències. Són molt lluny, ells.

A Islàndia, com ací, fa anys que hi ha la sensació que alguna cosa no acaba de funcionar, que la tensió democràtica s'ha esgotat, que cal regenerar el sistema. Per això avui ells faran un pas endavant important mentre que nosaltres votarem igual que hem votat des de sempre que votem. O siga, amb una llei electoral i amb un sistema de partits definits per impedir al màxim la participació.

No serà igual allà. A Islàndia avui votaran la creació d'una assemblea popular encarregada de canviar la Constitució. Serà una assemblea de trenta membres que no són parlamentaris i que hauran de fer una proposta de nova Constitució partint de zero si cal. Els islandesos amb dret de vot són dos-cents mil i per tant cada membre de l'assemblea representarà aproximadament uns sis mil compatriotes.

I el que és més interessant de tot és com els triaran. Per ser candidat a l'assemblea només cal que trenta veïns et donen suport. Res més. El resultat ha estat que hi ha més de cinc-cents candidats i que el control del procés no el tenen els partits ni les institucions. De fet l'article 19 de la llei que crea l'assemblea diu de forma literal que “els delegats hauran de regir-se només per les seues conviccions i no podran rebre instruccions d'altri o dels partits polítics”.

I seran aquests trenta veïns, doncs, els qui tindran en la seua mà proposar al Parlament i al poble canvis en vuit àrees principals, les definicions de les quals sorprenen i causen enveja. Perquè podran revisar els “fonaments de la constitució i els seus conceptes generals” (poca broma), “l'organització i els limits del poder executiu, legislatiu i judicial” (arrea!), “el paper del president de la república” (ep!), la independència del poder judicial, el sistema electoral, les relacions internacionals i així fins arribar a “la propietat i l'ús dels recursos naturals de la nació” (bufa).

Votar votarem tots en una urna. Però quin vot tan diferent...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.