Articles

Sempre pendents de les antipaties

La magnífica entrevista de dijous passat a Albert Rivera feta per Marc Bataller i Carles Ribera mostra clarament que el líder de Ciutadans és un bon noi que es creu el que predica. Però alhora també traspua una de les realitats de C's: no saben què fer amb la cultura catalana.

C's seria feliç com a partit espanyol regeneracionista de referència de la política espanyola. Però han nascut a Catalunya i, ho vulgui reconèixer o no, gràcies a l'impuls fundacional de gent motivada bàsicament pel sentiment de greuge provocat per la suposada persecució del castellà i de l'espanyolitat a casa nostra. Albert Rivera no troba que hi hagi nacionalisme espanyol. Ja sabem tots que el patriotisme sa no té res a veure amb els nacionalismes disgregadors i perversos de la perifèria. Però la qüestió del català, igual que els passa al Partit Popular de Catalunya, la senten com una nosa en la seva missió redemptora de la corrupció política i altres objectius importants i reals. Per això ofereix a la qüestió solucions teòriques, simplistes i poc originals: “Hem de garantir l'ús del català sense crear antipaties”. Fixin-se que Rivera fa servir el verb garantir, que implica l'ús d'una certa força. Com garantirà la justícia l'accés a la pròpia llengua en el cinema sense “crear” les antipaties de distribuïdors i exhibidors? Com garantirà el canvi d'actitud dels elements de la judicatura perquè el català hi tingui un ús normal sense “crear” antipaties entre jutges, advocats, secretaris judicials, etc. molestos per la presència d'aquest innecessari llast lingüístic?

Ell mateix, a casa seva, a can Ciutadans, ha de fer grans equilibris per no semblar massa català. Entreu a la seva pàgina web, consulteu el fullet de propaganda electoral que us arriba a la bústia: hi veureu una superioritat quantitativa del castellà. No espectacular, però significativa. De manera que la sensació que es dóna és que ells són bàsicament espanyols, no pas bilingües al 50%. Per això, quan afirma sobre les sancions lingüístiques que “al final, el missatge que queda és que s'imposen multes d'un milió d'euros per no retolar en català”, resulta que ell no ha fet res perquè no sigui així. Altrament, també s'hauria exclamat quan la mateixa Generalitat va multar Ikea amb 8.000 euros el febrer passat per no etiquetar en castellà.

Candidat Rivera, cordialment, no es pot “garantir” res sense crear antipaties.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.