Opinió

PLAÇA MAJOR

L'aprenentatge

Cal que tots els treballadors que posen els fils elèctrics d'un habitatge sàpiguen les equacions que relacionen intensitat, resistència i tensió?

Un article en aquest mateix diari insistia, fa uns dies, en un tema que, tot i estar jubilat de l'ensenyament, segueix preocupant-me: el de l'aprenentatge. Parlava de la formació professional més necessària, cada vegada, davant les taxes d'atur del jovent. Hi estic d'acord. Ull, però. Caldria aclarir el concepte de formació professional. Fa anys, quan un alumne valia per estudiar se'l dirigia cap al batxillerat. Si no, cap a formació professional. El candidat a aprenent somiava, content, el futur treball manual i l'alliberament dels llibres. Recordo un alumne que s'acomiadava dient-me: “Ara seré un bon xapista”. Al cap d'uns dies em va tornar amb un rostre com un quadre del Greco per mostrar-me un totxo de física impressionant. Havia de tornar a estudiar. Es digui el que es vulgui, hi ha gent que serveix i gent que no. I aquesta darrera caldria que trobés una sortida en camps d'aplicació manual, d'aprenentatge per repetició, que despertessin la intuïció i l'enginy. Com els aprenents d'abans, un cop superada, això sí, una formació elemental bàsica per a tothom. Entenguem-nos. És necessari que un manobre sàpiga que el carretó que impulsa és una palanca de segon grau? Cal que tots els treballadors que posen els fils elèctrics d'un habitatge sàpiguen les equacions que relacionen intensitat, resistència i tensió? O amb un mestre titulat que ensenyi que aquest fil empalmat amb l'altre i posat aquí i connectat allà dóna un resultat concret? Eh que hi ha un arquitecte que dissenya la casa i els paletes que la pugen? Doncs, semblantment. Tindríem gent realitzada, feliç, que trobaria en els oficis la seva sortida i no cauria ni en vicis ni en la vagància ni en les depressions ni en la indiferència. Tant costa d'entendre això? Uns bons tallers autèntics, amb molta pràctica i poca literatura, haurien de resoldre d'una vegada aquesta qüestió que ningú gosa airejar, perquè sembla que no queda bé, no està de moda. Com que els aprenents entraven en el sistema d'abans ni se n'ha de parlar. Vinga a buscar psicòlegs que il·lustrin els governants i busquin la pedra filosofal. Mentrestant, la societat no tira.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.