Articles

ca montes

Alemanya, molt unilateral

En el debat sobre com ens farem independents l'Alfons López Tena insisteix de forma especial en la necessitat d'una proclamació unilateral de la independència, sense esperar a validar-la amb un referèndum ni tampoc a cap negociació amb Espanya. La condició única i suficient seria que 68 diputats al Parlament de Catalunya hi estigueren d'acord. Solidaritat, el seu partit, i també Reagrupament coincideixen a dir que no cal res més que aquesta expressió parlamentària de la voluntat popular. Esquerra en canvi reclama primer un referèndum que deixe clar que la majoria del país està a favor de crear un estat propi, una opció que fins fa poc a tots ens semblava que era necessària per a acomodar-nos a la legalitat internacional.

És evident que un referèndum donaria molta més legitimitat a un pas tan decisiu però també ho és que no hi ha cap regla sobre això. Hi ha països que han fet referèndums i països que no. I de fet demà mateix farà vint anys d'un cas extrem d'unilateralitat, potser el més exagerat de tots, que és la reunificació alemanya.

Efectivament, el 3 d'octubre de 1990 l'antiga República Democràtica Alemanya va deixar d'existir i la frontera que s'havia considerat com la més intocable de totes les fronteres d'Europa es va esborrar. Però no es va consultar ni el poble de la República Democràtica ni el de la República Federal. Un tractat de reunificació va crear de forma artificial cinc lands, cinc autonomies com si diguérem, en el territori on abans hi havia l'Alemanya oriental i van ser aquests cinc lands que van reclamar entrar a formar part de la federació alemanya. Una brillant argúcia jurídica que evitava discussions sobre si l'un estat podia absorbir l'altre o sobre si allò era una reunificació o no, sobre quin era l'estat successor o sobre si els veïns tenien res a dir-hi... Fet i resolt i ben ràpid. Ah!, i recorde, per si algú ho ha oblidat, que en aquells moments França i Anglaterra estaven molt en contra de la reunificació alemanya i no eren precisament uns enemics menors...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.