Articles

Trossos

Capitalisme

En el seu discurs davant de l'ONU, el líder iranià Ahmadinejad ha dit que el capitalisme és el culpable de tots els mals del món, que està a punt de ser vençut i que cal un nou ordre internacional i una nova filosofia per derrotar-lo i substituir-lo. I ha fet un repàs a les evidents injustícies del món. Molts mitjans de comunicació s'han fet ressò d'aquesta dura crítica al capitalisme, amb èmfasi divers. Per entendre'ns més a Veneçuela i Bolívia que a Alemanya o França.

Teocràcia

La pregunta llavors és quin ha de ser el nou sistema que ha de combatre i substituir el capitalisme. Ahmadinejad s'hi va referir en termes difusos, parlant de monoteisme i de lleis d'inspiració divina, però se li entenia tot: el seu, el de l'Iran. La teocràcia. Convertir els textos religiosos en llei civil. Substituir la voluntat de les persones lliurement expressada per la interpretació dels preceptes divins. Contra la democràcia occidental, teocràcia. I això ja no sortia a totes les recensions de la seva intervenció.

Aliances

Em fa l'efecte que aplaudien les critiques d'Ahmadinejad persones i règims als quals el capitalisme no els agrada, però que difícilment estarien disposats a substituir-lo per una teocràcia. De vegades hi ha aliances que només són a la contra. És obvi que el sistema actual genera injustícies. Però en el món tot es pot empitjorar. Per superar el capitalisme ens hem d'apuntar a la teocràcia?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.