Articles

Brussel·les versus França

La luxemburguesa Viviane Reding, comissària europea de Justícia i Drets Humans, ha denunciat les expulsions de les persones d'ètnia gitana (roms) a França com a pràctica discriminatòria i xenòfoba. Com a bona jurista, ha reclamat que no es poden organitzar expulsions massives sense criteris individualitzats ni control jurisdiccional i només per raons d'ètnia. La normativa europea i també la francesa garanteixen la lliure circulació de les persones i prohibeixen la discriminació en les actuacions administratives. La comissària en el seu argument gràfic ha recordat les deportacions nazis. Aquest paral·lelisme ha indignat Sarkozy i el govern francès i no han trobat millor rèplica per defensar-se que dir que la gent se'n va voluntàriament i demanar a Luxemburg que aculli els deportats. La desesperació en el nivell de resposta és prou eloqüent.

L'analogia de la Sra. Reding, malgrat que s'hagi disculpat, era rigorosa i necessària. La conducta de base en la decisió francesa és xenòfoba, i recorda perfectament els inicis de la legislació alemanya de segregació de jueus molt abans dels camps d'extermini, que és l'expressió de màxima gravetat de la xenofòbia i el racisme. Les raons de política criminal i de despeses socials que s'al·leguen també es van al·legar aleshores amb d'altres matisos. La disculpa de l'alt càrrec europeu no era necessària. Les analogies són pedagògiques i gràfiques per situar els debats. Es poden comparar uns tocaments amb una agressió amb penetració perquè els dos comportaments atempten contra la llibertat sexual. O la conducta d'un home que ha maltractat amb violència verbal o física ocasionalment una dona amb la d'un que l' ha assassinat, perquè els dos casos són de violència masclista. Els fenòmens tenen gradacions i parteixen de la vulneració d'un dret. El problema és que la política de l'emergència electoral té en l'àmbit de la immigració i la xenofòbia la temptació més servil. Per resistir-s'hi calen conviccions democràtiques i formació jurídica, i hi ha part de la classe política que no té aquests valors. L'expedient sancionador obert a França per la Comissió Europea és una bona notícia i sinònim de bona salut democràtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.