Articles

EDITORIAL

28-N, l'inici d'un canvi de cicle

El president José Montilla va desvelar finalment ahir la data de les eleccions catalanes, que, tal com ja s'havia especulat, se celebraran el diumenge 28 de novembre. Montilla, doncs, va oficialitzar ahir un secret del domini públic i ho va fer en un breu discurs institucional al Palau de la Generalitat que primer va fer en català i després en castellà, en un gest fins ahir inèdit i que només es pot entendre en clau de posicionament polític del candidat del PSC.

L'anunci de la data oficial de les eleccions dóna el tret de sortida a totes les formacions polítiques per afrontar uns comicis que seran transcendentals per a la història del nostre país. Encara està per veure sobre quin aspecte faran pivotar els partits la campanya, si la crisi de relacions entre Catalunya i Espanya i l'explosió del moviment independentista o bé la crisi econòmica. Les eleccions catalanes arriben en un moment especialment complicat des del punt de vista econòmic i, de fet, seran les primeres que se celebraran des que Zapatero va admetre la situació de crisi que les empreses i les famílies ja feia mesos que patien. Els partits catalans hauran d'afrontar els efectes de la crisi, i possiblement els errors del govern espanyol els acabaran passant factura, sobretot a les formacions del tripartit que han governat els darrers quatre anys i que han arribat al final la legislatura esgotats.

CiU i el PSC s'hi juguen més que mai en aquestes eleccions perquè del resultat que obtinguin a les urnes en dependrà el seu futur i, sobretot, el dels seus candidats. Artur Mas i José Montilla s'hi juguen la continuïtat en l'escena política nacional i aquest factor de ben segur que actuarà d'element de pressió en la campanya, i això no és necessàriament dolent. A partir d'avui, tots els partits que concorren a les eleccions hauran d'afinar el seu discurs sense peatges ni dependències per fer arribar als ciutadans un missatge nítid que permeti combatre l'escepticisme en una cita clau per afrontar un canvi de cicle.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.