Opinió

Tribuna oberta

La Fundació Sergi fa 45 anys

La Fundació Servei Gironí de Pedagogia Social (Fundació Sergi) va iniciar la seva activitat l’any 1979 en vista de la necessitat d’aglutinar esforços en un camp tan desatès a les comarques gironines com era el de la “marginació social”. Per obra de diferents persones sensibilitzades i preocupades per la situació d’exclusió social en molts dels municipis gironins, es va anar bastint la creació d’una entitat que sensibilitzés l’opinió pública, formés i donés suport als professionals i portés a terme projectes d’intervenció capaços de generar transformació social en aquests àmbits. Aplegats pel que ha estat molts anys el president de la fundació, en Josep Ribera, van anar contribuint a la tasca persones rellevants com ara en Josep de Delàs, Sebas Parra, Francesc Carbonell i Toni Julià, entre altres.

La trajectòria de la Fundació Sergi ha estat sempre arrelada a les comarques gironines i ha anat evolucionant en els àmbits d’intervenció, al ritme dels canvis socials de tots aquests anys. En els inicis la seva acció es va centrar en dues àrees fonamentals en aquella època: la protecció de la infància i les toxicomanies. Més endavant, en els anys noranta del segle passat, els programes es van anar centrant en l’acollida i la incidència en famílies migrades provinents de països empobrits. En aquest context, es van desenvolupar les Setmanes Interculturals de Girona, el suport al teixit associatiu dels col·lectius nouvinguts i els plans d’acollida de la nova ciutadania des de la dinamització comunitària. Des de l’any 2000 es va començar a abordar una necessitat emergent, que no ha fet res més que aguditzar-se, com és superar les dificultats a l’accés a l’habitatge. Per exemple, a través d’accions d’intermediació i de manteniment de l’habitatge. Si bé en un principi estava més dirigit a col·lectius específics, a partir del 2008, amb la crisi immobiliària, l’espectre social es va ampliar atès que l’exclusió residencial afectava una de cada quatre famílies a Catalunya. En aquesta mateixa època van començar a detectar-se grups de joves de més de setze anys que quedaven fora dels processos reglats sense una base de formació sòlida. Això va suposar dissenyar projectes d’acompanyament amb orientació i formació cap a espais de segona oportunitat o d’inserció laboral.

AquestS últims anys, les prioritats continuen essent l’educació, l’habitatge social, la ciutadania i la formació. Educació, acompanyant infants, joves i les seves famílies per a l’èxit educatiu i la igualtat d’oportunitats, amb la implicació i la complicitat de tota la comunitat. Habitatge social, facilitant l’accés a un habitatge digne a famílies i persones en risc d’exclusió, i a persones en especial situació de vulnerabilitat com són les dones supervivents a la violència masclista. Alhora, contribuint a fomentar polítiques locals i altres iniciatives de captació d’habitatge per a lloguer social. Ciutadania i participació, des d’una mirada comunitària, inclusiva i cohesionadora per fer front a les discriminacions de la nostra societat i acompanyar les persones que fan treball de cures. Formació a mida per a professionals del camp social i educatiu.

A la Fundació Sergi creiem que les situacions d’exclusió són degudes a dinàmiques socials globals i estructurals que cal canviar. Per aquest motiu, prioritzem la prevenció i sensibilització, per tal d’identificar i denunciar les causes de l’exclusió i contrarestar-les o suprimir-les. Alhora, promovem la presa de consciència i la mobilització de la ciutadania. Volem impactar en positiu en la nostra societat acompanyant els més vulnerables, defensant la justícia social i transformant realitats. El repte és alt, però les ganes i l’equip hi són.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia