Opinió

Som 10 milions

Los ciutadans salven lo parc Tarragona de l’Alguer

El municipi ha d’aturar la instal·lació d’una gran antena de telefonia en un dels dos grans parcs de la ciutat

Gràcies a un comitè espontani, 2.000 ciutadans i comerciants algueresos salven lo parc dedicat a la ciutat de Tarragona, freqüentat per centenars de famílies i de minyons. L’any 2022, lo municipi de l’Alguer aprovà un pla que preveu la instal·lació de deu noves antenes de telefonia mòbil al territori alguerès i una a dins del parc Tarragona, dedicat a la ciutat catalana en ocasió de l’agermanament entre les dues ciutats.

Al territori de l’Alguer tenim avui diverses antenes i algunes d’aqueixes se troben a dins dels quarters al costat de les habitacions, com en una plaça al quarter de Sant Agustí que ha creat problemes amb los ciutadans, que han contestat aqueixa instal·lació. En aqueixos anys són massa les antenes instal·lades a dins de l’àrea urbana, enmig de les places centrals, dels carrers, d’àrees verdes, al costat d’escoles i d’altres edificis privats i públics, amb evidents problemes d’impacte ambiental i també de salut pública, i, per això, inadequades per l’evident impacte ambiental i urbanístic. És clar que aqueixos dispositius són indispensables per estar connectats amb el món, però són tants los dubtes relatius als efectes negatius sobre la salut de la població que viu al costat de les antenes que en aqueixos casos val lo principi de precaució.

Lo municipi de l’Alguer ha previst al parc Tarragona una antena alta de 40 metres a dins d’un dels dos parcs urbans més importants de la ciutat algueresa, una de les poques àrees urbanes on lo pla general urbanístic preveu com a “servei públic l’àrea verda i esportiva”. Un sacrifici massa gran i no justificable amb l’important i indiscutible exigència tecnològica, incompatible amb la funció pública i social del parc.

Fins als cinquanta del segle passat, en aqueixa àrea hi havia lo cementiri de la ciutat algueresa i, després del seu transferiment, lo municipi ha realitzat “l’església de la Merced” (després d’un segle de la supressió de l’orde religiós ja present a l’Alguer de l’any 1654 i suprimit l’any 1863) i, després, los camps de tennis i l’àrea verda.

Gràcies a un grup de ciutadans algueresos, que han organitzat una petició i han acollit 2.000 adhesions, l’antena no se posarà més a dins del parc i lo municipi alguerès haurà de trobar una solució alternativa i més adequada. Les motivacions per organitzar una petició, que ha guanyat, eren la salvaguarda de l’àrea verda, la presència de dues escoles i d’una altra antena de telefonia mòbil a prop d’aqueix parc, que hauria augmentat de manera inacceptable la concentració de radiofreqüències. I són aqueixes les motivacions que han portat l’entitat tècnica regional de tutela ambiental a no aprovar aqueixa proposta, per això és necessari que lo municipi alguerès faci un nou pla per a la instal·lació de les antenes de telefonia mòbil posant com a prioritat la tutela ambiental. El nou pla és indispensable considerant que la proposta del municipi preveu altres antenes a dins de les àrees verdes i massa al costat de les habitacions i d’altres edificis públics i privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia