Opinió

Som 10 milions

Sant Antoni en català

Prohens ha sucumbit als designis de la ultradreta i destina 20 milions a la segregació lingüística de l’alumnat

Vesteix una camiseta verda on es pot llegir part de la frase “La llengua no es toca”, una polsera amb la bandera de Palestina i porta dues xapes clavades a l’hàbit de Sant Antoni: una contra la violència masclista i l’altra amb el missatge “No a la guerra”. Nena Carbonell ha vestit així el sant del cartell que anuncia les festes de Sant Antoni a Muro. L’autora no s’esperava que el jurat acceptàs una “reivindicació tan valenta”. No és casualitat. Si hi ha “marea verda” a Mallorca, molt probablement, sorgirà de Muro. El perquè el trobaràs en els versos santantonians dels Dimonis de sa Pedrera.

“Quan un poble que de tot riu,

tota sa por l’hi arruixa”.

De “marea verda” n’hi va haver una, durant el govern de José Ramón Bauzá (2011-15). L’octubre passat, la presidenta de l’executiu balear, Marga Prohens, va manifestar que, el seu partit, qualque cosa havia après d’aquella manifestació multitudinària en defensa de la llengua catalana que va recórrer els carrers de Palma el 29 de setembre del 2013. Après o no, la presidenta Prohens ha sucumbit als designis de la ultradreta i ha acceptat incloure una partida de 20 milions d’euros en els pressupostos del 2024 per segregar lingüísticament l’alumnat de les Illes Balears.

Els Dimonis de sa Pedrera són una associació sense ànim de lucre que neix el 2006 a Muro amb l’objectiu d’enaltir la figura dels dimonis dins les festes del poble, a l’hivern per Sant Antoni i, a l’estiu, per Sant Joan.

Són els dimonis que surten de les pedreres. D’aquí el nom. I ho fan com a reacció a l’abús i la contaminació del subsol perquè troben que s’han superat tots els límits tolerables.

Les pedreres a Muro són un emblema del poble, han aportat un referent carregat de mites, llegendes i contarelles. Hi va haver un moment en què Muro tenia 40 pedreres en actiu. L’ofici de trencador de marès estava arrelat al municipi. La nit del 16 de gener, els Dimonis de sa Pedrera encendran el foc i el Dimoni Gros proclamarà els versots escrits pel filòleg Miquel Àngel Tortell i farà al·lusió a la llengua que vol esquarterar la dreta i la ultradreta illenca.

(...) El concurs dels cartells,

Quasi-quasi l’he guanyat!

I a damunt li he demanat

Que em faci uns versots bells.

(...) Nacionalcatolicisme

enguany vas tot revoltat

Sant Antoni, catalanisme?

Fins aquí hem arribat!!

(...) Sant Antoni, avui pertoca

dedicar-vos uns versots

per dir an aquells burots

que la llengua no se toca!

(...) Dimonis, ja va de bo...

clamem contra la censura

que avui l’única cura

és cremar tota la por!

Ara només cal esperar. Sant Antoni ja vesteix la camiseta i el Dimoni ja ha dit als “burots” que la llengua no es toca. Mentrestant, la ultradreta va fent passes de gegant i Prohens no els atura. La darrera: intenten aprofitar la tramitació del decret llei d’emergència d’habitatge per permetre l’entrada dels menors a la plaça de toros i que puguin presenciar els espectacles taurins.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia