Opinió

tantxtant

MODEST GUINJOAN

Del 2023 al 2024

El 2023 haurà resultat ser un any globalment millor del que avançaven els pronòstics, tant als Estats Units com a la UE, així com a l’economia espanyola i catalana en particular. Als EUA s’estima un augment del PIB del voltant del 2% i a casa nostra voltarà el 2,5%, molt per sobre del creixement inferior a l’1% de França i Itàlia (també el Regne Unit) o de la caiguda propera al 0,5% de la locomotora alemanya.

Pel cantó de la nostra demanda, el consum tant de les llars com de les administracions públiques ha estat molt favorable, com també ho ha estat el bon comportament del sector exterior (exportació de béns i serveis, en què destaca la gran recuperació del turisme). Com a factors externs que han influït de manera positiva en l’evolució econòmica figura de manera destacada la contenció dels preus energètics. En contra del que es temia, els preus es van moderar i, a remolc seu, un altre fantasma que planava sobre les prediccions, la inflació, ha acabat essent moderada malgrat la pressió dels preus alimentaris.

El bon comportament de la producció s’ha vist reflectit en uns bons nivells d’ocupació mesurats tant a través del nombre d’afiliats a la Seguretat Social (acabem l’any amb una xifra rècord de 3,7 milions, amb un creixement de prop del 3%), com amb una taxa d’atur que al tercer trimestre se situava en el 8,5% de la població activa, un nivell que no teníem des del llunyà any 2008.

Les previsions pel 2024 a escala espanyola són d’una certa moderació del creixement del PIB: 1,6%, segons un panell de previsions de Funcas a novembre de 2023. En el cas català, segons prediccions de la Cambra de Comerç de Barcelona a l’octubre passat, el creixement serà de l’1,8%. El consum privat, la inversió i l’exportació continuaran enregistrant la bona tònica de l’any passat, per bé que amb taxes més baixes.

En síntesi, un 2023 millor del previst, i un 2024 més moderat, però positiu. Bon any!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia