Opinió

mirades

Jordi Grau

Conduint amb els ulls tapats

L’il·lusionista Xevi va aconseguir el rècord Guinness de conducció amb els ulls tapats baixant de Montserrat a Barcelona

Trobo una publicitat del Gran Museu de la Màgia de Santa Cristina d’Aro i recordo que allà, a més de la gran col·lecció d’autòmats que hi té Xevi Sala, l’il·lusionista internacional Xevi, hi ha també penjats el rècord Guinness i el rècord mundial de conducció amb els ulls tapats. Vaig escriure fa poc d’en Xevi, de la Casa Màgica i del fet que és l’il·lusionista, el col·leccionista i el divulgador de l’il·lusionisme més important. En Xevi ja té 80 anys i li han fet homenatges, però el millor que se li pot fer és recordar que porta més de seixanta-sis anys dedicat a aquest món, que és conegut arreu i que ha portat el nom de la Costa Brava i de l’Empordà amb l’orgull que li permet haver estat batejat com un dels Dimonis de la Costa Brava i com el seu gran ambaixador internacional. He buscat, doncs, Una vida màgica, el llibre de gairebé set-centes planes publicat el 2017, a l’apartat en què parla de com va aconseguir aquests rècords de conducció amb els ulls tapats que li van valdre hores de televisió i ràdio, planes de diari i una gran popularitat.

Escriu el periodista Lluís Falgàs, a la introducció d’aquest apartat del llibre, que si en Xevi no hagués existit se l’hauria d’haver inventat. Té raó. Al llibre se’l veu al costat de grans personatges de la reialesa europea, figures mundials, catalans universals, però també de molta gent del carrer, perquè en Xevi sempre ha estat al costat dels més desvalguts, i encara ara fa espectacles solidaris arreu del país per portar il·lusió a la gent.

No va ser una sinó moltes les vegades que en Xevi va fer rutes amb els ulls completament tapats. Cotons i esparadraps als ulls, una bena i al damunt una caputxa. Amb la garantia que no veia absolutament res. Potser per això a l’època el van batejar com l’home radar. Ho va fer per la V Caravana de Cotxes Antics, el 22 de setembre de 1968, però la gran popularitat li va arribar quan va conduir des de Montserrat fins al Saló de l’Automòbil de Barcelona, 69 quilòmetres. Ho va fer amb un R-8, el 25 d’abril de 1969. Va sortir publicat arreu, els diaris li van dedicar planes i planes, i articulistes com Muntañola, articles d’opinió. I va ser rècord Guinness. Ho va repetir força cops, el 19 d’octubre del mateix 69 fent el trajecte des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona fins a Can Amat Paradís, al Pessebre de Catalunya, a Martorell. El robot humà també va recórrer els carrers de Múrcia, la muntanya de Montjuïc i, anys més tard, el 6 de setembre de 1990 a Santiago de Cuba, va reunir una gran multitud. També a Portugal i, ja el 1993, de nou a Barcelona, el 15 de juliol, fent un recorregut per la ciutat plena de vehicles, amb en Rudy Ventura tocant la trompeta i Núria Feliu acompanyant-lo al cotxe.

Com s’ho feia? No hi ha havia trampa, assegura. Tenia el recorregut al cap. Una altra cosa són les seves actuacions com a il·lusionista. Però també ha fet cinema, espots televisius, molta televisió i actuacions arreu del món. En un acte de Presència en ple franquisme i davant de la policia, va transformar per art d’encanteri una peça de roba en la senyera. El gran ambaixador de la Costa Brava continua sent rècord mundial i Guinness de conducció amb els ulls tapats. Un fenomen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia