Opinió

mirades

Jordi Grau

De quan fèiem innocentades

Aquest diari també en publicava fa més de trenta anys, fins que l’alcalde de Camprodon ens en va colar una a nosaltres

Encara ara, el dia dels Sants Innocents s’ha d’anar en compte que no t’empassis alguna informació falsa. Encara que, tal com estan les coses a les xarxes socials, qualsevol dia t’ho has de pensar molt per saber si el que et venen està tergiversat o és directament mentida. I no només tal dia com avui. De petit, el dia dels Sants Innocents havies de procurar que no et pengessin la llufa a l’esquena i podies veure com algun ximple posava sabó en una font i aquesta apareixia plena d’espuma, com passava habitualment a la plaça de Catalunya de Girona. Ara no hi ha aigua i seria un pecat fer-ho. També és veritat que cal anar en compte altres dies de l’any, com l’1 d’abril, que és quan en el món anglosaxó es commemora l’Apil Fools, dia de l’engany que en diuen a Menorca. Moltes notícies que s’han donat per bones aquell dia en realitat eren llufes que ens arribaven de nord enllà.

Abans els diaris fèiem innocentades, el que et garantia dues obertures. La del dia que feies la innocentada i l’endemà, quan la desmenties i recollies les dels altres mitjans. Aquest diari va deixar de fer-ne fa trenta-dos anys, i va ser després que l’alcalde de Camprodon Mingo Peiró ens colés una notícia falsa uns dies abans del dia 28, però que ens demanava publicar-la aquell dia, en el sentit que posarien calefacció a un carrer del poble. La discussió al consell de redacció hi era d’abans, però allò va ser definitiu.

Els mitjans s’apuntaven a fer-ne, però. I encara n’hi ha que en fan alguna. S’havien trobat mines d’or i Kubala havia fitxat pel Barça. Algunes eren molt evidents, d’altres aconseguien que piquessin molts innocents. I els periodistes també ens passàvem entre companys; per tant, era dia per estar atents. Recordo com un company va perdre tot el dia darrere d’un suposat robatori al Centre d’Estudis Avançats, en una broma en què hi va participar fins i tot el governador civil de l’època, Pere Navarro. I un altre anant a peu i carregat de papers sobre casos de corrupció per anar a veure el diputat Josep Maria Sala, que suposadament l’havia convocat a la seu del PSC, a l’altra banda de la ciutat.

La primera innocentada d’El Punt va ser que la rosassa de la catedral de Girona havia aparegut amb la llegenda de Nuclears no, gràcies. Després es van imaginar un circuit de fórmula 1 pel centre de Girona; que calia tornar els bitllets de dues mil pessetes nous al banc perquè el TC trobava inconstitucional que hi sortís la rosa socialista; que tots els serveis de la Generalitat s’havien concentrat al Barri Vell; que Protecció Civil repartia cadenes per als cotxes per afrontar l’onada de neu que es preveia i que la Generalitat contraatacava repartint rodes de claus; que es recollien segells de Correus amb la cara del rei, que havien intoxicat 40 gironines en l’anomenada operació Juanito, a causa d’un atemptat d’un funcionari obligat a treballar el dia de la vaga general. També, que calia canviar totes les bombetes perquè es connectaria la xarxa de subministrament elèctric a la xarxa francesa, amb energia de les centrals nuclears. Eren altres temps. Ara tot ha canviat, però per si de cas comprovin cadascuna de les notícies que avui puguin llegir a les xarxes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia