Opinió

mirades

Jordi Grau

Delictes i delinqüents ben nostres

Llibres del Delicte ha complert deu anys i continua oferint novel·la negra, d’intriga i policíaca en català

Llibres del Delicte, l’editorial que va néixer fa deu anys amb la voluntat de publicar autors catalans de novel·la negra, ha arribat ja al número 72 de la seva col·lecció. La idea que inicialment va tenir Marc Moreno era fer una col·lecció a l’estil de la mítica Cua de Palla, però s’ha convertit en una editorial que ha fet i fa molta feina. Novel·la negra, thriller, novel·la policíaca, detectivesca, d’intriga. De tot hi ha en els més de setanta títols publicats des d’Independència d’interessos i Coll avall, les dues primeres novel·les, editades el juny del 2013, del mateix Marc Moreno la primera i de X. Díaz i M. Martínez la segona. Des de llavors, i regularment, es van publicant títols cada dos mesos. I, a la col·lecció principal, s’hi han afegit des de fa tres anys la col·lecció Delictes Juvenils, amb molta presència en instituts, i durant un temps també DeLite i Assaig. També Spècula, des de fa un any, un segell independent que publica gènere fantàstic, ciència-ficció i terror en català, d’autors que escriuen en aquesta llengua.

Marc Moreno és al darrere de tot plegat, d’aquests llibres grocs i vermells, ben editats, amb il·lustracions magnífiques d’Àlex Santaló i, ara, amb Irene Solanich i Ramona Solé ajudant el fundador. Moreno és periodista i escriptor i publica allò que li agrada llegir. Té diverses obres com a escriptor, la ja mencionada, Delinqüents, El silenci dels pactes, Escapisme i Després de la vergonya, una gran novel·la, com també ho és Temps de rates, premi Crims de Tinta 2017, que va publicar a l’editorial que convoca el premi. També és coautor, juntament amb Sebastià Bennassar, Lluís Llort i Salvador Macip, de La reina de diamants.

Marc Moreno és un editor nat. Les seves circumstàncies personals fan encara molt més meritòria la seva tasca. Sovint es queixa de la invisibilitats dels seus libres en algunes llibreries i de les dificultats davant les grans editores. Però els seus llibres són de primera. Només tinc ulls per a tu, de Laia Vidal Escòlies, va ser el número 70, una magnífica i enigmàtica novel·la. Elles també negregen ha estat el número 71, i Necròpolis, de Damià del Clot, el 72. Aquest mes surt Cartes marcades, de l’olotina Maribel Torres, un dels puntals de l’editorial.

Ha publicat llibres d’autors diversos amb els títols Assassins valencians, Assassins de l’Ebre, Assassins del Camp, Assassins de Girona, Assassins de Ponent... I té molts autors gironins: el cassanenc Jordi Dausà, amb Lèmmings i De sobte pensa en mi; Miquel Aguirre, amb tres llibres deliciosos i sagnants –Els morts no parlen, Animals dels marges i Els cadàvers del candidat–, i també Anna Carreras, amb L’ull de l’escarabat, Halley 2042 i Vigila amb mi, així com Maribel Torres, Pep Prieto i tants altres.

Soc un gran aficionat a la novel·la negra i aquesta col·lecció és imprescindible per entendre com es mata, s’investiga i es tremola d’intriga en català. Anna Maria Villalonga, Margarida Aritzeta, Cristina Malagelada, Raquel Gámez Serrano i Aniol Florensa són altres autors marca de la casa. Val molt la pena seguir-los perquè Llibres del Delicte descobreix autors i ofereix títols molt a tenir en compte. I ho fa sense gaires ajudes i amb un punt d’invisibilitat que caldria ajudar a trencar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia