Opinió

Triana a Girona i Sant Feliu

Triana va actuar a Girona la Diada del 1976 i l’estiu del 1979, i a Sant Feliu el 1980

S’acaba de commemorar, el 14 d’octubre, el 40è aniversari de la mort en accident de trànsit del cantant i teclista sevillà Jesús de la Rosa Luque (1948-1983), compositor principal de Triana, el grup més important del rock andalús que va esclatar en la segona dècada dels anys setanta. Tenia només 35 anys, però va deixar un gran llegat, plasmat en discos com ara El patio (1975), Hijos del agobio (1977) i Sombra y luz (1979), que van tenir una gran repercussió arreu de l’Estat espanyol, també a les comarques gironines. Fa pocs dies, el dimarts 31 d’octubre, es va presentar a la llibreria La Fàbrica de Calonge el llibre Triana. A través del aire, un repàs de la història del grup des de dins, ja que és obra de Pablo Selma i Eduardo Rodríguez Rodway (Sevilla, 1945), únic component viu del trio original que va fundar Triana el 1974, després de la mort del bateria gadità Juan José Palacios (1943-2002), conegut com Tele. El 1994, Tele va refundar Triana amb altres músics i fins i tot va publicar dos discos, la qual cosa no va agradar gaire a Rodríguez. Posteriorment a la mort de Tele, el guitarrista va aconseguir, per la via judicial, que els músics que acompanyaven el bateria no continuessin utilitzant el nom de Triana.

Més enllà de les etiquetes, Triana és un dels grans noms del rock espanyol de tots els temps, amb milions de discos venuts i una obra que continua ben viva. A Girona, Triana hi va oferir com a mínim dos concerts: l’11 de setembre del 1976 a la piscina de la Devesa, en el marc de la 1a Nit del Rock a Girona, que per tant va coincidir amb la primera i històrica Diada després de la mort de Franco, amb milers de persones a Sant Boi de Llobregat. En aquella primera Nit del Rock també hi van actuar els gironins Atila, Iceberg, Bloque, Baco, Stereo, Paracelso –el grup del Gran Wyoming?–, Utopia, etc. S’anunciaven “preus populars” (200 pessetes) i, en un excés d’optimisme per part dels organitzadors, “pàrquing per a 20.000 vehicles”. Triana va tornar a actuar a la piscina de Girona el 14 d’agost del 1979, amb els gironins Rock and Roll Dam i els francesos Jo Tomasi & Hold Up. El 26 de juliol del 1980, Triana va compartir un gran cartell amb Lole y Manuel a la plaça de braus de Sant Feliu de Guíxols. Bufaven vents del sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia