Opinió

Tribuna

Què volen aquesta gent?

“Avui farà sol. I els ‘nacionals’ recordaran els “caiguts per Espanya”, també els falangistes, i celebraran la victòria. La dreta i la ultradreta han guanyat les eleccions al Parlament balear, als consells i a l’Ajuntament de Palma i Vox marca l’agenda política del Govern de Marga Prohens

Els militars dels tres exèrcits, membres de la Guàrdia Civil, del cos de la Policia Nacional espanyola i la Policia Local, ocuparan avui el Born de Palma per commemorar del Dia de la Hispanitat. Hissaran la bandera espanyola i retran homenatge als “caiguts per Espanya”. Avancen l’acte central un dia. Algú deu voler fer pont.

Quan vaig llegir que els militars preveien ocupar el Born per celebrar el Dia de la Hispanitat em va venir a la ment una imatge: la del comte Aldo Rossi desfilant amb cavall per Via Roma –la Rambla de Palma– celebrant la victòria dels nacionals pel reembarcament del capità Bayo. A prop el seguia la seva guàrdia pretoriana, els Dragones de la Muerte, que sembraren el terror a Mallorca. La seva consigna era: “Antes de retroceder, morir”. Era dia 6 de setembre de 1936. Feia una aigua de bombolles. La ciutadania s’acoblava a banda i banda de les Rambles.

Pels qui desconeixeu aquest personatge obscur i ambigu que es deia Arconovaldo Bonaccorsi i que no tenia res de comte, us diré que era un feixista italià megalòman i assassí sense cap mena d’escrúpol. Va ser escollit per Mussolini i Ciano per assessorar els militars franquistes, desconcertats davant l’atac del capità Bayo; va coordinar l’ajuda italiana i va treballar per l’enfortiment de la Falange local i per la difusió de la doctrina feixista a Mallorca. Bonacorsi i el governador civil, García Ruiz, es varen atribuir tot el mèrit del fracàs de Bayo. La cosa certa és que dies abans el Comitè de la Flota i el govern central i el de la Generalitat de Catalunya decidiren la retirada de les tropes republicanes.

Avui farà sol. I els ‘nacionals’ recordaran els “caiguts per Espanya”, també els falangistes, i celebraran la victòria. La dreta i la ultradreta han guanyat les eleccions al Parlament balear, als consells i a l’Ajuntament de Palma i Vox marca l’agenda política del Govern de Marga Prohens.

Han fulminat el català a la sanitat pública i volen fer extensiva aquesta premissa a la resta de la funció pública. S’han tret de la màniga una Oficina de Garanties de la Llibertat Lingüística de les Illes Balears, que substituirà l’Oficina de Drets Lingüístics i que dirigirà la ultradreta. Pretenen multar amb 100.000 euros qui margini el castellà. El català ja no és la llengua de l’Ajuntament de Calvià, han modificat el reglament per imposar el castellà. Els treballadors del consistori no han de conèixer la llengua pròpia per atendre els ciutadans. Vox vol fer extensiva la proposta per suprimir el requisit del català “com a norma generalitzada” a l’Ajuntament de Palma, ho presentaran al ple d’octubre. Una notícia publicada a Última Hora donava a conèixer que el Consistori palmesà, també a proposta del general de l’exèrcit espanyol i regidor de Vox Fulgencio Coll, ha dissenyat un pla per reservar un 20% de les seves futures places de la Policia Local a militars professionals de tropa i marineria que hagin estat almenys cinc anys a l’Exèrcit espanyol.

Més victòries per celebrar. El consistori ja ha decidit suspendre definitivament la demolició del monòlit de sa Feixina. No esperen que es pronunciï el Tribunal Constitucional. El 16 de maig de 1947 el dictador Francisco Franco va inaugurar el monument feixista de sa Feixina en record dels marins morts en l’enfonsament del creuer franquista Balears.

El despropòsit no acaba aquí. La ultradreta vol revisar els llibres de text perquè “es refereixen a Jaume I com a rei català”, “es divinitza Catalunya” i fan “adoctrinament anticapitalista”. En setembre va fer deu anys d’una manifestació històrica sense precedents, més de cent mil persones sortiren als carrers –un 9% de la població de dret absoluta en aquell moment– per criticar la política lingüística del Govern del PP de José Ramón Bauzá i en defensa de l’ensenyament en català. Bauzá va intentar impulsar un decret de trilingüisme que pretenia acotar l’ensenyament en català amb l’excusa d’introduir l’ensenyament en anglès. La ciutadania li va fer front, i va perdre unes eleccions autonòmiques que podria haver guanyat amb majoria absoluta.

Marga Prohens ja ha fet bo Bauzá. Sols han passat tres mesos de les eleccions.

“En veurem de grosses”, diuen a Mallorca. Què volen aquesta gent? Exterminar el nostre poble? El seu poble, presidenta? És aquest, el seu objectiu?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia