Opinió

De set en set

Per què Vox és legal?

Si consulten el registre de partits polítics del Ministeri de l’Interior amb una senzilla cerca a internet, podran comprovar que estan perfectament legalitzats un munt de partits neonazis, com ara Democracia Nacional, España 2000, Hogar Social Madrid, la Falange Auténtica, la Falange Española de las JONS, Falange 2.000 i fins a un total de deu partits que inclouen “Falange” al nom de la formació. No només Vox és legal, doncs, sinó que a Espanya són legals desenes de partits feixistes que, en els seus postulats, atempten obertament contra els drets humans.

La llei orgànica de partits polítics aprovada el 2002 estableix a l’article 9.2 que un partit ha de “respectar els valors constitucionals expressats en els principis democràtics i en els drets humans” i que serà declarat il·legal quan promogui “l’exclusió o persecució de persones per raó de la seva ideologia, religió o creences, nacionalitat, raça, sexe o orientació sexual”. Com pot ser, doncs, que Vox sigui legal? Hi ha una explicació tècnica i una d’arrels més profundes. La tècnica és que la llei de partits polítics feta per Aznar el 2002 tenia un sol objectiu: ofegar políticament i legalment l’esquerra abertzale i il·legalitzar Batasuna.

La causa profunda, però, és que la dictadura espanyola es va disfressar de democràcia sense haver de seure al banc dels acusats. A diferència d’Alemanya, Portugal o Itàlia, els assassins i torturadors es van mantenir al poder sense pagar pels seus crims. Això explica no només per què Vox és legal a Espanya, sinó també perquè creix imparablement. La resposta, doncs, és clara: l’esperit de Franco no ha estat mai enderrocat, i això no hi ha cordó sanitari que ho arregli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia