Opinió

Suportar la calor amb saviesa

La recuperació dels vells costums dels nostres avis, que no tenien la possibilitat de malbaratar tanta energia, és una opció

Em venen certs records d’infantesa, d’acalorats estius, estant amb colla en una estança xerrant al voltant d’una taula, amb geranis a una finestra entreoberta que projecta un ombrejat a ratlles sobre el terra provinent de la persiana de fusta amb cordes. L’inici de l’estiu és sempre un recordatori que la calor augmenta i que cada any es fa més difícil pair-la. Una de les conegudes conseqüències del canvi climàtic són les calorades del dia, però també les de la nit. En els darrers anys s’ha creat un nou índex de calor nocturna encara més extrema, les nits roents. Però anem a pams, les nits tropicals són aquelles que superen els 20 graus durant tota la nit i les tòrrides ja arriben a 25 graus. I les noves nits, molt més difícils de digerir, són les roents, que no baixen dels 30 graus centígrads. Aquestes temperatures afecten evidentment el benestar personal i alhora la salut de les persones. És molt evident que cal buscar solucions al canvi climàtic, ja sigui mitjançant la seva mitigació o l’adaptació a les seves conseqüències. És un tema que no tan sols es solucionarà implementant macroprojectes d’energies renovables arreu, sinó que és un tema molt més transversal.

La recuperació dels vells costums dels nostres avis, que no disposaven de la possibilitat de malbaratar tanta energia com nosaltres, és una vàlida opció. Tan senzill com tenir persianes de fusta amb cordes per regular la temperatura dins de casa, disposar de dipòsits d’aigües pluvials per tenir reserves d’aigua per a l’autoconsum en moments de sequera, plantar arbres a les zones on els avis i àvies dels pobles la fan petar,... Això és saviesa. Alhora és evident que el desplegament d’energies renovables és necessari per poder mitigar el canvi climàtic, però segur que els nostres avis ens dirien que s’ha de fer de manera curosa i planificada amb el territori. La solució serà transversal o no serà. Cal apostar seriosament pel transport públic, cal no ampliar l’aeroport de Barcelona, cal no fer el Hard Rock, cal tenir en compte mesures senzilles i barates per aclimatar les nostres cases, cal implementar el teletreball i cal fer projectes de renovables amb nul o el menor impacte possible al territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia