Opinió

TAL DIA COM AVUI DEL 1979

JOSEP M. ESPINÀS

Sí, encara

La proclamació d’una Constitució comporta, lògicament, que es dictin una sèrie de lleis per tal que els principis formulats al text constitucional puguin ser aplicats a la pràctica; és a dir, per tal que la Constitució no es quedi fent el trist paper d’una “doctrina” inoperant, d’una “fe política” que no es tradueix en “actes polítics”.

El govern ha estudiat el calendari legislatiu que a partir d’ara es pensa posar en marxa i ha fet saber quines seran les lleis que, basant-se en allò que diu la Constitució, seran sotmeses a l’aprovació de les Corts. Aquestes lleis es refereixen, com és natural, a una diversitat de qüestions. El responsable d’aquest calendari és, si no m’equivoco, el ministre de Justícia, senyor Iñigo Cavero.

Precisament el ministre de Justícia deu haver rebut, ja, la carta que li han enviat els representants dels sis grups polítics catalans amb representació parlamentària, que han signat en perfecte acord un mateix document: la ferma petició que sigui revisada la situació en què es troba l’actor Albert Boadella, en presó incondicional des de fa aproximadament dos mesos i mig a causa d’un sumari militar.

En comentar aquest matí aquest fet amb un amic –una persona que d’altra banda està força al corrent del que passa– se m’ha quedat mirant amb profunda estranyesa: “Però és que en Boadella encara és a la presó?” Sí senyor, en Boadella encara és a la presó i, a més, és pràcticament impossible que els seus amics obtinguin autorització per a visitar-lo. L’Albert Boadella no ha matat ningú, ni ha atracat cap banc, ni poden acusar-lo d’estar lligat a cap grup terrorista. L’Albert Boadella és simplement un home de teatre que fou acusat d’ofenses a l’estament militar representant una obra legalment aprovada pel ministeri corresponent. Com és sabut, Boadella s’escapà de l’hospital i va estar-se a França fins que fou aprovada la Constitució. Aleshores, veient que el text constitucional traspassava el seu cas a la jurisdicció civil, tornà al país. Va ser detingut i l’autoritat judicial civil decretà la seva llibertat provisional pel que fa a l’evasió... però l’autoritat judicial militar el manté empresonat per la causa primera. Els defensors de Boadella han fet veure que després de la Constitució i, més concretament encara, després de la llei número 62 de l’any passat, entenen que no és constitucional que el Consell Suprem de Justícia Militar vulgui mantenir l’actor sota la seva jurisdicció.

Fins ara no s’ha aconseguit res. Cada dia llegim al diari que una sèrie de persones són posades en llibertat provisional. Des del punt de vista d’un estricte sentit comú, és innegable que s’aplica a Boadella –i a Sagaseta, un altre actor basc, que ja fa un any que és empresonat militarment i només té disset anys!– un criteri d’una duresa desproporcionada. Què passa? Quant de temps ha de trigar encara Albert Boadella a obtenir un tractament “civil” de la seva situació?

Espero que no calgui repetir gaires vegades més als amics que no s’ho creuen: sí, en Boadella encara és a la presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.