Opinió

A la tres

Retrocés

“Refer el “només sí és sí”, desmarcada del bloc de la investidura. Pas ‘enrere’ socialista pel 28-M en espera si li cal sortir endavant

La votació del pressupost de la Generalitat serà de les últimes concessions/acords/sintonies/reencontres socialistes amb els altres socis de govern a l’Estat. Tot i que avalant el pressupost d’Aragonès, el PSC apuntala el govern d’ERC durant un any i mig, Illa s’apressa a remarcar que, tot i el canvi de blocs que implica i l’estabilitat que atorga, “no cal posar-hi més pa que formatge”. Més i tot veient que la proposta de reforma de la llei del “només sí és sí” socialista acabarà conformant un bloc propi entre En Comú Podem i les seves ministres i líders, ERC, Bildu i els altres partits d’esquerra del bloc de la investidura de Pedro Sánchez, contra el mateix PSOE. Les excarceracions d’agressors sexuals afavorides pels jutges que volen desgastar el govern de l’Estat han fet entrar tremolor de cames a Sánchez. Ja fa dies va ordenar desmarcar-se de l’independentisme –pressupost d’Aragonès a banda perquè era un pacte de fa mesos– i la majoria de missatges de La Moncloa són de persecució a l’exili, desafiament al catalanisme, com en la recent cimera de Barcelona, o vantar-se que han desarticulat l’independentisme. El PSOE tira pel dret refent la llei del “només sí és sí” perquè la dreta capitalitzava la polèmica, esquiva la reducció de les hipoteques que demana qualsevol que vegi els beneficis milionaris dels bancs, atura la llei d’habitatge... Vaja, que Sánchez fa passos enrere en el bloc de la investidura i es desmarca dels socis sense trencar govern, i passos endavant cap a la dreta i cap al final de la legislatura que, després de les autonòmiques i municipals, entrarà en el compte enrere. El resultat del 28-M marcarà si Sánchez continua acostant-se al centredreta o cap a on girarà, tot i que sense socis poques grans ciutats podrà governar. Si a l’Estat la direcció de la sortida endavant pot ser canviant, amb Catalunya sembla unidireccional. Havent tancat les concessions amb indults i pressupost, els ministres insisteixen en l’extradició dels exiliats, que podria ser un dels últims trumfos a jugar si no els va bé el 28-M.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia