Opinió

opinió

Benvolgut conseller Campuzano

Benvolgut Conseller i amic Carles Campuzano, el passat 21 de desembre, en una entrevista publicada en aquest diari, El Punt Avui, enunciaves, entre d’altres coses, l’infrafinançament crònic per part del Govern de Madrid pel que fa als serveis socials de la Generalitat de Catalunya. També esmentaves que el govern central regula obligacions però no les finança i, finalment, que la situació del Tercer Sector és insostenible. Em quedo amb la frase que amortitzaré en aquest escrit.

Poques persones coneixen el sector com tu, fins fa poc gerent/director del Dincat i poques persones tenen l’autoritat del teu càrrec, no és qualsevol qui parla. Deixa’m dir-te que de la teva estada com a responsable del Dincat ens queda una molt bona imatge que anava fent amics, entre el que m’hi compto. Per tant me’n guardaré prou de qüestionar-les però sí de fer-ne uns comentaris marginals des de la meva ignorància atrevida i sense més autoritat que la petitíssima part de la sobirania personal i llibertat d’expressió que ens dona viure en democràcia.

Tens tota la raó quan dius que la situació és insostenible. I tant que ho és: algunes entitats hem multiplicat per quatre o cinc els nombres vermells amb que tancàvem l’any 2021. La nostra activitat ha estat la mateixa de sempre però les despeses salarials provocades per les substitucions generades durant el Covid s’han disparat. Si hi sumes l’increment de la despesa corrent ja tenim tots els ingredients del desastre. La cirereta de tot plegat és que aquelles pòlisses que ens permetien sobreviure ja comencen a ser qüestionades i se’ns demanen mesures correctives, només des de l’horitzó d’un full de càlcul i la desconnexió amb l’atenció a les persones.

Pel que fa a l’increment del cost de vida segons l’Instituto Nacional de Estadística, “Índice General de Precios de Consumo (IPC) del Estado. Noviembre 2022” des de 2009 al 2022 l’increment de l’IPC ha estat del 26% i no cal que et recordi quin ha estat l’increment dels concerts des d’aleshores, però serem molt generosos i el deixarem en el 4%. Ens remuntem al 2009 perquè d’aleshores ve la congelació dels concerts.

Sí, la situació és insostenible i sense ser analista polític m’atreviria a pronosticar que, ben aviat, el Govern haurà de sumar el Tercer Sector al descontentament del sector sanitari i el docent. Curiosament tres sectors d’atenció directa a les persones.

Pel que fa a l’infrafinançament crònic, però, no me’n puc estar de recordar-te que aquests temes són del Govern de la Generalitat, que és qui parla amb Madrid del que l’interessa i aconsegueix, segons manifesta reiteradament, importants delicadeses jurídiques o diners per infraestructures imprescindibles. I, pel que es veu, en les taules o trobades institucionals nosaltres, les famílies amb fills discapacitats, no hi tenim gaire protagonisme. Tampoc l’hi tenim, pel que sembla, a l’hora de parlar dels futuribles, no futurs, pressupostos de la Generalitat de l’any 2023.

La situació efectivament és insostenible i amb això també som únics perquè altres administracions autonòmiques com la balear, la valenciana o l’aragonesa, els nostres veïns, estan molt millor. Novament la comparativa entre les diferents comunitats autònomes que dona l’Institut Nacional d’Estadística ens deixa molt mal parats. I novament ens preguntem des de quina sensibilitat política surten aquestes diferències.

Dins d’aquest context encara podríem afinar més i comparar les dades del mateix Departament per veure si totes les partides pateixen la mateixa fossilització que les que ens afecten directament. Però, potser, millor deixar-ho i no entrar en aquest jardí.

Francament, dir que estem infrafinançats sense fer una autocrítica actual i històrica de la poca capacitat negociadora em sembla una lectura molt parcial de la realitat.

I per acabar m’agradaria manifestar com em deixa d’astorat admirativament la valentia dels que us tireu a la piscina buida. Vosaltres sabreu.

Jordi Sistac. Pare de la Laura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia