Opinió

A la tres

Les coses van per aquí

“Les xarxes viralitzen, marquen tendència i fan d’altaveu. I impacten en tots els àmbits

Als que ja comencem a tenir una certa edat, l’esclat de les xarxes socials ens ha agafat amb el peu canviat. Menys que a generacions anteriors, però no hem acabat de trobar-hi el to. Potser per això es tendeix a menystenir-les o, fins i tot, criticar-les. És cert que les xarxes tenen moltíssimes coses dolentes. Però s’ha de reconèixer que també en tenen de molt bones i que han suposat una revolució en les maneres de comunicar-nos. Els joves ni llegeixen els diaris ni tenen intenció de fer-ho. S’informen (si ho fan) per internet perquè això del paper és una cosa de vells. Els grans grups de comunicació fa anys que proven fórmules per treure’n rendiment i no se’n surten. L’usuari busca la immediatesa i el no gastar ni un euro. Si la piulada de torn està contrastada o és certa, sovint és una altra cosa.

Aquesta setmana passada hi ha hagut un escàndol totalment justificat pel cas de la menor que es va veure a les xarxes practicant una fel·lació en una discoteca. Les plataformes que allotjaven la gravació en teoria han de tenir certs filtres per detectar aquestes coses i no hi van fer res. Evidentment, la culpa és de qui ho penja, però és que les conductes sexuals de tot tipus estan a l’ordre del dia de determinades xarxes. No cal posar exemples de què s’hi pot trobar, perquè hi és absolutament tot. El problema és quan el/la protagonista no ha donat el seu consentiment. El debat sobre la regulació de les xarxes fa anys que es manté i no s’ha arribat a cap conclusió clara. On acaba la llibertat d’expressió? On comença la intimitat?

Però no ens enganyem: això és el futur. Les xarxes viralitzen, marquen tendència i fan d’altaveu. I impacten en tots els àmbits. Per exemple, en el musical. Lady Gaga i Madonna acaben de publicar a les plataformes de streaming cançons del 2011 i del 2015 que no havien tingut cap èxit perquè ara s’han popularitzat amb balls, històries i muntatges a internet.

Als de certa edat, ens ha agafat amb el peu canviat. Però en un món canviant no tenim cap més remei que entrar-hi. Les coses van per aquí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia