Opinió

A la tres

Gangrena democràtica

“La democràcia espanyola està gangrenada; qui no ho veu forma part de la gangrena, i qui no vol fer-hi res és que ja li està bé que mori

La democràcia espanyola no arribarà a complir els 50 anys. En fa 44 que fa veure que batega amb força, que no li tremola el pols, que trepitja fort i que ningú no la supera en plenitud, però cada cop que algú (Consell d’Europa, justícia europea, Nacions Unides, Amnistia Internacional...) passa el cotó surt ronya i, quan la merda esquitxa i no es pot ignorar, llavors tot és sorpresa i indignació, maquillant tones i tones d’hipocresia. No pot ser que la gent del PSOE, Podem i altres s’adonessin ahir que el TC té des del 2015 unes atribucions executives impròpies de la separació de poders i de la verdadera democràcia, que li permeten interferir preventivament i criminalitzar la labor del legislatiu. No pot ser que només ara vegin inacceptable que uns magistrats amb el mandat caducat fa anys puguin torpedinar l’acció legítima d’un parlament o la d’un govern. No pot ser que ara, quan el TC es rumia impedir al Congrés aprovar la llei que reforma el Codi Penal i l’elecció dels mateixos magistrats del TC, hi vegin “un atropellament sense precedents a la democràcia” (María Jesús Montero), un “salt qualitatiu del TC radicalment antidemocràtic” (Patxi López) o “l’amenaça més greu a la democràcia des del 23-F” (Jaume Asens) i, en canvi, quan aquest TC caducat li ha fet el mateix al Parlament i govern de Catalunya, o no fessin escarafalls o aplaudissin amb les orelles, per Espanya, per la seva unitat o per santa Rita. Perquè això mateix va passar el 2017 quan va amenaçar els membres de la sindicatura electoral de l’1-O; va passar el 2018 quan el Parlament havia d’investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat seguint el mandat de les urnes; va passar quan va intentar impedir el tràmit de les lleis de desconnexió, fet que va conduir a la condemna de la presidenta Forcadell i altres membres de la mesa. I va passar el 2019 quan va prohibir-li al Parlament debatre i votar sobre l’autodeterminació i la monarquia. La democràcia espanyola està gangrenada; qui no ho veu, vulgui o no, forma part de la gangrena, i qui no vol fer-hi res és perquè ja li està bé que mori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia