Opinió

Orgull garrotxí

L’any 1982 el psicòleg Cristóbal Colón posà en solfa la idea que covava feia temps, d’ajudar col·lectius vulnerables

Aquest any se’n compleixen quaranta de la creació de La Fageda, la cooperativa model orgull de la nostra Garrotxa, i s’ha celebrat com calia: homenatge als seus fundadors Carme Jordà i Cristóbal Colón i un seguit d’activitats lúdiques i festives compartides per tota la comunitat: usuaris, treballadors i familiars, cap a mig miler de persones involucrades. No hi va faltar, oidà, el vessant institucional: visita del president de la Generalitat, que definí la cooperativa com un cas d’èxit col·lectiu, empresarial, social i de país.

L’any 1982 el psicòleg Cristóbal Colón posà en solfa la idea que covava feia temps, d’ajudar col·lectius vulnerables, integrant-los plenament a la societat a base d’oferir-los un treball digne i eficient. La cosa començà amb un grup de només catorze persones amb malaltia mental, en un petit local d’un convent d’Olot cedit per l’Ajuntament. Allà Colón emprengué el gran repte, convençut que el treball és una eina terapèutica importantíssima. Aquella feliç iniciativa, quaranta anys després de créixer sense parar, de crear projectes d’empresa i socials, és avui una evidència eficaç de solidaritat que ha inspirat gent d’arreu del món. Va ser una bella iniciativa i ara és d’una validesa i exemplaritat que són d’admirar. Un servidor, per proximitat comarcal, diu amb tota solemnitat que se’n sent orgullós.

La visita a les instal·lacions, en plena Fageda d’en Jordà, al bell mig del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, és una sorpresa de les més belles i profitoses que hom pugui experimentar. L’ambient és d’una pau i una cordialitat sense cap excepció, el bon sentit i l’alegria de viure són presents arreu, i això és un plus que fa que el visitant s’hi senti d’allò més bé. I és clar: cal dir que els seus productes (iogurts, cremes, gelats...) són excel·lents i de gran predicament en el mercat dels làctics.

I com a pura anècdota, el meu enyorat amic figuerenc i rellotger Martí Amiel, amic també del fundador de La Fageda, m’explicava que en els viatges que van fer junts per mig món i especialment a l’Amèrica Llatina resultaven sempre divertides les reaccions de sorpresa als hotels on s’inscrivien, quan directors, recepcionistes i cambrers tractaven i servien a Cristóbal Colón.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia