Opinió

A la tres

Argumentaris

“El partidisme sense rigor enreda el debat sobre l’avenç i el perill de canviar sedició per desordre, com en el cas De Dalmases

Un Estat tan poc rigorós facilita que el debat polític esdevingui de màxims, maniqueu i sense matisos. Potser és el mateix debat superficial el que contribueix a la inexactitud. El cas De Dalmases o la reforma del delicte de sedició en són dos exemples. El diputat de Junts hauria d’haver-se disculpat l’endemà de l’excés, en privat i en públic, en lloc d’enrocar-se i facilitar la persecució externa i interna. Però les valoracions de la seva deplorable praxi només perseguien desgastar-lo a ell i a Borràs just després de la suspensió de la presidenta del Parlament i de l’abandonament del govern. Som tan destres a aprofitar i sucar pa en les errades del rival, que sovint es deriva cap al descrèdit de l’acció política general.

Si la proposta sorgeix del rival es qüestiona per norma, i amb l’argumentari que el partit envia a dirigents, opinadors i tertulians afins. És el cas de la proposició per derogar el delicte de sedició. Era de manual que els governs la lloarien, les respectives oposicions la qüestionarien i fins i tot el sí però no que adoptarien en la defensa i crítica els barons socialistes. La majoria de juristes i d’advocats del procés hi veu una millora, com és evident, perquè elimina un delicte del segle XIX i inexistent a Europa. Com ho seria actualitzar el de malversació. Tan evident com el perill de persecució a la protesta que implicarà el delicte de desordres públics agreujats i l’intent de desactivar l’exili. Més i tot en una justícia espanyola avesada a retorçar tant el dret que fins i tot se n’avergonyeix algun dia, com ahir li va passar a la JEC i el TSJC. En aquest context, esdevindrà clau la tramitació parlamentària i les esmenes, però encara més la interpretació i aplicació que es faci del nou Codi, perquè el dret es fa amb jurisprudència. L’exministre de Justícia Campos tenia el text preparat fa dos anys i Sánchez s’ha decidit a treure’l en veure l’enrocament de Feijóo pel CGPJ. ERC necessita avenços en el diàleg en quedar-se sola en el govern. Avenç i risc a banda, la reforma pot calmar el conflicte, però tampoc el resol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia