Opinió

Records d’una caixa màgica

Martí Gironell, amb ‘El fabricant de records’, farà molt més conegut Valentí Fargnoli

El doctor Masgrau va ser qui va posar el títol a l’exposició que ell mateix va comissariar: Valentí Fargnoli, el fabricant de records. Quan llegeixo les darreres paraules del llibre de Martí Gironell, no em puc estar de pensar en els bigotis del doctor Masgrau, perquè és evident que, encara que ell no fa mai tard, associo la seva imatge a la d’en Joan Boadas i Raset, l’arxiver de Girona que acaba de rebre els dos premis més importants del món de l’arxivística a Roma. Martí Gironell, que tantes vegades ha presentat els Premis Literaris de Girona i ha vist des de l’escenari com s’entregava el premi Prudenci Bertrana, l’ha guanyat aquest any i amb el seu llibre, que presentarà arreu del país i de l’Estat i allà on li ho demanin, aconseguirà popularitzar una figura que molts gironins coneixen però que, desgraciadament, és encara desconeguda fora de les comarques gironines, com reconeixia Care Santos, escriptora membre del jurat, que assegura que va quedar enganxada pel personatge.

En Martí és un escriptor reconegut des que va publicar El pont dels jueus el 2007, un autèntic best-seller que es continua venent. Després va guanyar el premi Néstor Luján de novel·la històrica per La venjança del bandoler. I va continuar fent una feina de difusió amb L’arqueòleg, L’últim abat, El primer heroi i Strappo, la novel·la de l’espoli del romànic del Pirineu català. Amb La força d’un destí va guanyar el premi Ramon Llull i va donar a conèixer la figura de Ceferino Carrión, més conegut com a Jean Leon. Ha publicat llibres infantils i la seva darrera novel·la va ser Paraula de jueu, la continuació d’El Pont que el va donar a conèixer com a novel·lista. Ara farà més conegut Fargnoli i de retruc els Sebastià Martí, fotògrafs de la cort reial. El fabricant de records és una novel·la apassionant que té una doble virtut: una trama ben lligada, és a dir una novel·la en estat pur, i la difusió que farà d’un personatge cabdal, Valentí Fargnoli Anneta, un gran fotògraf que ens ha deixat records de com érem a començaments del segle passat i com era el nostre paisatge i les nostre masies. L’Inspai de la Diputació en conserva moltes imatges, no totes, perquè algunes es van malmetre o malvendre. Precisament el fet que retratés la visita d’Alfons XIII i Victòria Eugènia a Girona dona peu a aquesta novel·la que serà presentada dilluns a les set a l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia