Opinió

opinió

X

De Reserva de la Tierra a espoli de la terra

Qui més qui menys deu conèixer el cas del presumpte frau del vi amb DO per part de l’empresa del Baix Camp Reserva de la Tierra i de les seves firmes satèl·lits. En poques paraules, venien vi amb DO Priorat, Terra Alta, Montsant, Tarragona i Catalunya falsificant etiquetes; és a dir, fent passar gat per llebre. El frau sembla ser que va ser milionari (en ampolles i en milions d’euros) des del 2017. Descobert el pastís, el cas ja està en mans de la justícia amb imputats que compareixeran el mes vinent al jutjat de Reus. El mes de maig passat l’empresa va presentar concurs de creditors, la qual cosa no eximeix en res les responsabilitats dels imputats. En els atestats dels Mossos es documenten milions d’etiquetes falsificades. L’abast real del presumpte frau serà difícil de determinar, no només al mercat espanyol, sinó sobretot als mercats exteriors, on el potencial de control és quasi nul, i la informació asimètrica sobre la qualitat real dels productes és quasi total. Per fer-se’n una idea, el 2019 l’empresa va exportar a la UE 11,6 milions d’euros i a la resta del món, 20,9 milions; el 2020, les xifres van ser de 12,3 i 6,3 milions d’euros, respectivament.

Reserva de la Tierra hauria dinamitat l’esforç que fan productors i elaboradors de vins catalans amb DO, que és un bon sistema de certificar el respecte a normes de cultiu i d’elaboració dintre d’un territori. Amb el frau tothom hi surt perdent: el consumidor, que compra producte falsificat; l’elaborador, que té un competidor de gran escala a baix preu amb producte falsificat; el pagès, la baula més feble de la cadena, que veu com l’esforç per produir raïm de qualitat certificada, és substituït per raïm més barat, de qualitat no certificada i de ves a saber on! Ni la terra se’n salva, dels lladres.

A veure què hi diu la justícia!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia