Opinió

A favor i en contra

Estic en contra del bilingüisme a Catalunya, tal com l’entenen des de Madrid

Estic a favor de l’independentisme català –sense guerres, perquè res val una guerra– i en contra de l’excloent nacionalisme espanyol. Estic en contra de les dretes i de les esquerres radicals, que pretenen estar sempre en possessió de la veritat absoluta. Estic en contra del bilingüisme a Catalunya, tal com l’entenen des de Madrid, amb total preeminència del castellà. En canvi, estic a favor del plurilingüisme –català, castellà, francès, anglès...– amb clara consciència que la nostra llengua, la dels ciutadans de Catalunya, és el català. I amb unes lleis fermes que li donin suport comme il faut. Entre altres coses, estic a favor que els capellans es puguin casar, si volen o els plau, i que les dones puguin accedir al sacerdoci com els homes. Estic en contra de marginar moltes religions foranes. Mai sabrem qui té raó, o potser ho sabrem massa tard, quan ja no es podrà canviar. Estic a favor de les reivindicacions del sexe femení. Però estic en contra, per exemple, que s’alteri l’ordre dels cognoms d’un nadó.

Estic a favor de les noies maques i ben fetes, que ens alegren la vista i la vida fins a les portes de la mort. En contra estic, rematadament en contra, dels abusos sexuals, els perpetrin laics o religiosos, vells o joves. Estic a favor dels bons poetes –Josep M. de Sagarra, Antonio Machado, Salvador Espriu, J.V. Foix, Tomàs Garcés, Federico García Lorca...– i d’escriptors diversos –Josep Pla, Baltasar Porcel, Gabriel García Márquez, Pere Calders, Miguel Delibes, Mercè Rodoreda...–. En contra estic d’alguns que semblen de tercera divisió, però que venen els llibres com xurros.

Estic a favor de la justícia justa, i perdoneu la redundància. Estic en contra que alguns menyspreables personatges, que sovint surten a les primeres planes dels diaris, no siguin ja a la presó. Estic a favor dels bons restaurants, sempre a preus raonables. En contra estic dels temples sagrats de la gastronomia, de preus astronòmics i àpats estrambòtics.

Estic a favor dels viatges, com més millor. En contra, del mal temps, que sovint els esguerra i els engega a rodar. Estic a favor del Barça i contra el Madrid, així de clar i català. En canvi, l’Espanyol no m’escalfa ni em refreda. Estimo Barcelona, i més encara Girona, i més Figueres, i més Llançà...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia