Opinió

Els ‘Cayetanos’

Seria interessant saber quina ha estat la repercussió d’aquesta exposició pública

S’han fet virals. Són els anomenats Cayetanos de Calella de Palafrugell. Aquella mania que tenim de posar etiquetes a tot. Però és evident que el patró dels sis membres d’aquest grup de brètols era inconfusible. Borratxos com una sopa, els que aconseguien aguantar-se mitjanament drets van decidir que el colofó de la festa seria saltar de cotxe en cotxe, rebentar algun retrovisor i destrossar les senyals de trànsit que es trobaven al seu pas. El vídeo dura tan sols 36 segons, però els deixa ben retrats –literalment–. I ves a saber què van fer abans i després d’aquest breu espai temporal. És cert que ara les xarxes socials magnifiquen qualsevol nimietat, tant per bé com per mal. I, sí, tots hem estat joves i algun episodi vital se’ns difumina en la memòria. No ho negarem. Però una cosa no treu l’altra.

Parlava fa uns dies amb un grup de professors d’un institut de Girona i m’explicaven la seva lluita diària per compensar l’ànsia d’immediatesa i de manca de reflexió que predomina entre els joves. S’alimenten més de flaixos a les xarxes que de llibres. Prefereixen un videojoc a una bona pel·lícula. Eviten la interpretació del que els arriba per via virtual, sense posar en dubte ni la font ni el contingut. I suren per una superficialitat de xarxes i aplicacions de mòbil que, al capdavall, pot acabar tergiversant valors. En el cas dels Cayetanos, de la bretolada en fan una diversió. I és clar que no es pot generalitzar, però sí parlar de tendències. I aquesta és clara.

Seria interessant saber què en pensen els protagonistes del vídeo, un cop s’han fet virals i han estat jutjats i sentenciats virtualment. Quina ha estat la repercussió d’aquesta exposició pública. Si s’han sentit avergonyits o bé uns herois. Si els ha servit d’exemple per no repetir-ho més o bé els ha motivat a fer-la encara més grossa. Si els pares els han cantat quatre coses clares o els han justificat amb un “són coses de jovent” –que d’aquest tema, dels pares i mares que ho disculpen tot, en podríem fer un article a part–. Saber si, en aquest cas, les xarxes han fet un bé o, com l’aigua amb els Gremlins, aconseguirà que els Cayetanos es multipliquin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia