Opinió

opinió

Els sensesostre i els recomptes

Per què no es posa en marxa un refugi per als sensesostre a l’estiu a Girona?

Avui fa una setmana que més d’un centenar de voluntaris de diverses entitats van sortir a la nit a recórrer els carrers de 33 zones de la ciutat de Girona per localitzar les persones que viuen al ras. Una operació d’iniciativa municipal, que va ser coordinada pel centre d’acollida i serveis socials La Sopa, que té per objectiu fer un recompte dels sensesostre, conèixer més de prop les persones que es troben en aquestes circumstàncies i informar-les dels serveis que tenen al seu abast.

D’entrada, feia sis anys que no es feia aquesta actuació –massa per a una acció que des del meu punt de vista s’hauria de fer, com a mínim, un cop a l’any– i els resultats no crec que hagin estat una sorpresa per a ningú, ateses les situacions de crisi que anem encadenant. Així, si el 2016 hi havia 60 sensesostre a Girona, actualment la xifra s’ha incrementat un 43% i ja és de 86.

En segon lloc, cal destacar que La Sopa, amb un total de 66 places (50 per a l’acollida de llarga estada i 16 per a l’acollida temporal) és l’únic centre d’aquestes característiques que hi ha per al conjunt de la demarcació i que, per tant, i tal com assenyalen els diferents responsables que han passat per aquest centre al llarg dels anys, és insuficient per cobrir les necessitats del conjunt del territori. A més, cal tenir en compte les reticències de moltes d’aquestes persones a entrar en un centre oficial i regulat que, com el seu nom indica, té les seves pròpies regles de funcionament. Potser caldria engegar línies d’atenció menys exigents amb els seus usuaris. Penso, per exemple, en el refugi que cada any es posa en marxa a la ciutat a l’hivern quan les temperatures cauen en picat sense cap altre objectiu que donar-los aixopluc davant de les inclemències del temps, i que sempre és ben rebut. Per què no es fa el mateix quan el termòmetre es dispara? Que potser des d’un punt de vista social i sanitari els indigents corren menys risc a l’estiu que a l’hivern? Qui ho diu? Basant-se en quins arguments? El director de La Sopa, Carles Fàbregas, que ocupa el càrrec des de fa només tres mesos, va destacar que el recompte hauria de servir per facilitar “polítiques més efectives” per als sensesostre. Tant de bo que els governs de torn s’hi posin de seguida; els sensesostre no poden esperar els resultats de convocatòries electorals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia