Opinió

A la tres

Canviar per no canviar res

“La història és cíclica i evidencia que els tòpics ho són, precisament, perquè en el fons res no canvia

Se’m fa difícil creure en el resultat de les enquestes després d’haver viscut, o patit, que allò que preveien no es feia ni de bon tros realitat. Soc conscient que qui les cuina acostuma a afavorir aquell qui les paga i, per tant, la seva objectivitat ja queda contaminada des del minut zero.

Tot i això, una de les que s’han publicat darrerament m’ha fet saltar la llum d’alarma en tant que pronostica que si ara se celebressin unes eleccions, el Partit Popular i Vox aconseguirien sumar majoria absoluta. A veure, estem parlant de la dreta més corrupta –no ho dic jo, ho diuen els tribunals– i de la ultradreta més sectària i generadora d’odi d’aquest país. El suport, a més, seria molt més important per als de Santiago Abascal, que passarien de tenir 52 diputats a 80. Tota una pujada meteòrica afavorida sens dubte per un escenari marcat per la crisi econòmica, la guerra a Ucraïna, el desproveïment de matèries primeres, el descontrol del preu de l’energia... Malgrat la modernitat del segle XXI, la història és cíclica i evidencia que els tòpics ho són, precisament, perquè en el fons tot es manté inalterable. Ja ho diuen que en els escenaris catastròfics el ciutadà, el votant, es replega en ell mateix, recupera la seva part més tradicional i s’aferra a les promeses de fortalesa i seguretat que li ofereixen els poders més conservadors.

L’esquerra, o més aviat la seva definició, encara fa por a la major part d’una Espanya forjada en el record d’un imperi i amb una història manipulada a consciència pel bàndol guanyador d’una guerra civil. Una Espanya capaç d’assenyalar els altres com a dictadors i assassins, però que ha triat oblidar sense escrúpols el seu passat més negre. Fins i tot, i això sí que no té disculpa, quan han estat les esquerres les que han governat. Potser sí que les previsions de l’enquesta es compliran i la dreta més rància i venjativa tornarà a manar perquè amb Espanya no hi ha res a fer. O potser tornarà a manar perquè quan hi ha hagut una opció de canvi, en el fons res ha canviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia